Nastavljen štrajk u Republici Srpskoj

Radiosarajevo.ba
Nastavljen štrajk u Republici Srpskoj

Predsjednici granskih sindikata obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave Republike Srpske objavili su da je nastavljen generalni štrajk radnika, uz poštivanje vladine uredbe o minimumu procesa rada.

Nastava u osnovnim i srednjim školama u ovom bh. entitetu jutros je počela, ali nastavnici drže skraćene časove čime se i dalje nalaze u štrajku, saopštio je za agenciju Anadolija predsjednik granskog sindikata obrazovanja RS Stevan Milić.
Potpuna obustava rada na snazi je u dvije osnovne škole - Sveti Sava u Istočnom Sarajevu i Jovan Dukić u Lukavici.

„Smatrajući da je uredba Vlade RS o obavezi minimuma procesa rada u prosvjeti suprotna Zakonu o štrajku, kolege u ovim školama su se odlučile da ne rade“, pojasnio je Milić. „Štrajk nije cilj nikome u sindikatu, ali on je jedini način borbe za pa očuvanje prava radnika kojima su plate smanjenje.“

Komentarišući izjavu premijera RS Aleksandra Džombića da je pozivom roditeljima da u ponedjeljak djecu ne šalju u školu povrijedio zakon, Milić je upozorio da je „Vladina uredba o minimumu procesa rada u prosvjeti jedino čime je zakon povrijeđen“. Istakao je da se „ne boji prijetnji premijera, jer svojim postupcima nije kršio zakon“. „Ako se utvrdi drugačije spreman sam prihvatiti sankcije.“

Na pitanje hoće li štrajk radnika budžetskih korisnika biti nastavljen i u narednim danima,  predsjednik granskog sindikata obrazovanja rekao je da to „zavisi od stava Vlade“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije