Nastavljen proces protiv Ilije Jurišića

Radiosarajevo.ba
Nastavljen proces protiv Ilije Jurišića

SvjedočenjemJasmina Imamovića, Budimira Nikolića i Mate Zrimića danas je pred Sudom za ratne zločine u Beogradu nastavljeno ponovljeno suđenje Iliji Jurišiću, koji je optužen za stradanje vojnika JNA 15. maja 1992. godine u Tuzli.

Apelacioni sud u Beogradu je 11. oktobra 2010. ukinuo prvostepenu presudu kojom je Jurišić osuđen na kaznu zatvora od 12 godina zbog učešća u navodnom ratnom zločinu nad kolonom JNA 1992. Predmet je vraćen na ponovno suđenje, dok je Jurišiću ukinut pritvor u kojem se do tada nalazio tri i po godine. On se danas brani sa slobode

Svjedok odbrane Imamović, aktuelni načelnik Tuzle, u trenutku incidenta na Brčanskoj Malti, obavljao je funkciju sekretara Skupštine opštine Tuzla i, kao garant njenom bezbjednom evakuisanju, nalazio se u vojnoj koloni koja je napuštala grad. Nikolić je bio član Operativnog štaba Stanice javne bezbjednosti Tuzla, dok je Zrimić bio pripadnik vojske koja je napuštala kasarnu Husinska buna i istog dana se pridružio braniocima Bosne i Hercegovine. Svi su oni danas svjedočili videolinkom iz Sarajeva.

"Oni su već svjedočili u apelacionoj fazi kada je ukinuta presuda. Ostali su pri starim iskazima. Bili su uvjerljivi u odgovorima na pitanja koja su postavljali tužioci. Sve ono što se dogodilo na Brčanskoj Malti, nema nikakve veze sa Ilijom Jurišićem.

'S tom se naredbom nije moglo ništa...'

Pucnjava na Brčanskoj je trajala prije nego što je došla ta komanda: Na vatru uzvrati vatrom. Ta komanda dolazi komandirima stanica koji imaju motorole, ali oni to ne mogu da proslijede nikome. Tako da ta komanda koja je došla, nije mogla ni da zaustavi vatru ni da joj pojača intenzitet", kazao je za Oslobođenje Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje, koja prati suđenje Jurišiću.

Sutra bi, kako je planirano, trebalo da svjedoče Nikola Slavujica, Zoran Mlađenović i Zlatan Cuvaj. Mlađenovića i Cuvaja je za svjedoke predložilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

"Stigao je faks Cuvaja u kojem piše da se on nigdje neće pojaviti na suđenju, ni u Sarajevu ni u Beogradu. A Mlađenović će svjedočiti ako ga iz zatvora iz Zenice puste u Sud BiH. Dakle, ne znamo hoće li se pojaviti. Šta ovaj (Mlađenović op. a.) može ispričati, mi to pretpostavljamo, jer imamo to njegovo pismo koje je napisao Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu.

Ali, mi smo obezbijedili dokumentaciju MUP-a TK-a kojom se potvrđuje da ta osoba, koja je osuđena za pedofiliju, u trenutku kad se događala Brčanska, nije bila pripadnik nikakve policije", kazao je Alić u telefonskom razgovoru iz Beograda.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije