Sud BiH / Nastavlja se suđenje u aferi Respiratori: Očekuje se dolazak dva svjedoka

19. 01. 2022. u 07:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Sudu BiH danas se nastavlja suđenje Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku, Jelki Milićević i Fikretu Hodžiću u aferi Respiratori.

Početak ročišta predviđen je za 9.00 sati. Sudija u ovom predmetu je Džemila Begović.

Optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću se na teret stavlja počinjenje krivičnih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona konvertibilnih maraka (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Premijera Federacije BiH Fadila Novalića optužnica tereti za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Novalić se tereti i za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević optužena je za nesavjestan rad u službi.

Nijedno od ovo dvoje visokih funkcionera nakon podizanja optužnice nije ponudilo ostavku na mjesto premijera, odnosno ministra finansija Federacije.

Podsjetimo, na prošlom ročištu koje je održano 14. januara, svjedok pod imunitetom Kristian Marić, koji je posredovao u kupovini respiratora za Federaciju BiH, kazao je trećeg dana svjedočenja da su tražili kupca za respiratore nakon što je Sanji Lekić iz crnogorske firme „BTL Medical“ Srbija otkazala ugovor o nabavci 200 repisratora tipa ACM 812A.

Odgovarajući na pitanja predsjedavajuće Sudskog vijeća Džemile Begović, svjedok je potvrdio da je sa “Srebrenom malinom” Fikreta Hodžića sklopljen ugovor o nabavci 100 komada ACM 812A respiratora umjesto ranije ugovorenih HCVE 300, koji su skuplji. 

Danas se očekuje svjedočenje dva svjedoka Vesne Kočević i Saše Mrdović na ročištu u aferi Respiratori.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA