Nastavlja se suđenje Karadžiću, svjedoči Mladić

Radiosarajevo.ba
Nastavlja se suđenje Karadžiću, svjedoči Mladić

Iskazima novih svjedoka odbrane, danas se pred Haškim tribunalom, nakon praznične pauze, nastavlja suđenje Radovanu Karadžiću. Na listi svjedoka su Davinić i Mladić, javlja agencija Beta.

Bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, Karadžić optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

Karadžić, koji se brani sam, do sada je pred sudije izveo 209 svjedoka odbrane. Među svjedocima koji će, kako je najavljeno, svjedočiti ove sedmice, nalazi se i Prvoslav Davinić, koji je 2004-2005 bio ministar odbrane Srbije i Crne Gore.

Davinić, koji je tokom rata u BiH bio zvaničnik u organu UN za globalno razoružavanje u New Yorku, svjedočiće da mu je Karadžić, tokom susreta na Palama u prvoj polovini 1996, rekao da Vojska RS nije ispalila minobacačku granatu koja je 28. augusta 1995. na sarajevskoj pijaci Markale ubila 43 osobe i ranila više od 75 građana.

Krajem februara, u odbranu Karadžića trebalo bi da svjedoči i ratni komandant VRS Ratko Mladić. Budući da je Mladić odbio da dobrovoljno svjedoči, raspravno vijeće ga je na davanje iskaza obavezalo posebnim nalogom (subpoena).

Pošto joj je vijeće uskratilo pravo da se žali, Mladićeva odbrana je zatražila da ta odluka bude preispitana, uz argument da je suprotno pravilima obavezati Mladića da svjedoči na suđenju Karadžiću, s obzirom da su protiv obojice u toku procesi u kojima su optuženi za iste zločine.

Odbrana tvrdi i da Mladić nije psihički sposoban da svjedoči i traži da on bude podvrgnut ljekarskim pregledima da bi se to potvrdilo.

Od raspravnog vijeća koje mu sudi, Mladić je zatražio da spriječi njegovo svjedočenje u procesu protiv Karadžića.

Prema obavezujućem nalogu, Mladiću bi na suđenju Karadžiću trebalo da svjedoči 28. februara.

Karadžić, čija bi odbrana trebalo da bude okončana početkom marta, najavio je da će na kraju dokaznog postupka i sam svjedočiti u svoju odbranu. Karadžićev iskaz trebalo bi da potraje 16 radnih sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije