Nastavlja se štrajk graničnih službenika

Radiosarajevo.ba
Nastavlja se štrajk graničnih službenika


I danas se nastavlja bijeli štrajk pripadnika Granične policije BiH. Nezadovoljni najavljenim smanjenjem plata i naknada za 4,5 posto, predstavnici Granične policije BiH jučer su stupili su u tzv. bijeli štrajk upozorenja, javlja FTV.

Najniža plata policijskog službenika u GPBiH iznosi 642 KM i to je plata službenika s činom policajca, a koja se obračunava po važećoj osnovici od 498,10 KM i po koeficijentu 1,29

Policijski službenici Granične policije BiH (GP) u ponedjeljak su u 12:00 sati stupili u štrajk u skladu s odlukom Štrajkačkog odbora Sindikata GPBiH čija je realizacija uslijedila nakon što je Predsjedništvo BiH u petak usvojilo Prijedlog budžeta institucija BiH, a kojim je obuhvaćeno smanjenje plata i naknada policijskih službenika uposlenih u ovoj policijskoj agenciji.

Sindikalci upozoravaju da su u posljednje dvije godine pripadnicima granične policije plaće smanjene za 33 posto. Tokom jučerašnjeg dana, čekanja na graničnim prijelazima bila su između 30 i 60 minuta, javlja FTV.

Istovremeno, iz Sindikata GPBiH uputili su apel građanima za solidarnost i razumijevanje zbog nešto dužih zadržavanja na graničnim prijelazima, uz napomenu da će se granična kontrola i procedure provoditi u skladu s važećim zakonom.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije