Nastavlja se rasprava o 'odgađanju' referenduma

Radiosarajevo.ba
Nastavlja se rasprava o 'odgađanju' referenduma

U Narodnoj skupštini RS-a danas je nastavljena rasprava o stavljanju van snage odluke o raspisivanju entitetskog referenduma. 
 
Razmatranje ove tačke inicirao je predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je 13. aprila tražio da se zakaže referendum u RS-u o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH. 
 
Tokom jučerašnjeg obraćanja parlamentarcima Dodik je tvrdio da su vlasti RS-a dobile garancije Evropske unije o rekonstruiranju pravosuđa u BiH, a opozicija da nisu dobili ništa što BiH ionako ne bi sljedovalo kroz poglavlje 23. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH ka EU. 
 
Iz opozicije je ukazano da će vlast RS-a stavljanjem van snage odluke o referendumu uraditi ono što je tražio visoki predstavnik - da sama odustane od referenduma, a postavljano je i pitanje kakva je sudbina 29 zaključaka koji su usvojeni zajedno s odlukom o referendumu. 
 
S druge strane, stranke vladajuće većine brane Dodikov stav da je EU "prepoznala primjedbe" koje RS ima na rad pravosuđa na nivou države i neprocesuiranje osoba koje se sumnjiče za zločine nad Srbima.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije