Nastavlja se potraga za alpinistom na Kamešnici

Radiosarajevo.ba
Nastavlja se potraga za alpinistom na Kamešnici

Prema posljednjim informacijama s terena, potragu na Kamešnici dodatno otežava olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, međutim gorski spasioci i dalje nastavljaju potragu. 

Tri osobe evakuirane, za četvrtom se traga

Uprkos kiši, snijegu i noći na Kamešnici za alpinistom koji je tokom dana nestao u lavini,  traga oko 60 pripadnika HGSS-a zajedno s kolegama iz Livna. Na putu su i gorski spasioci iz Ogulina, a ujutro na teren stižu nove snage, objavio je HGSS oko 22 sata.

Četvorica alpinista koji su se u subotu uputili na Kamešnicu su vrlo iskusni alpinisti.

Ova akcija je pokazala odličnu saradnju gorskih spasilaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U akciji sudjeluju članovi iz Hrvatske te kolege iz Livna i Mostara. Na terenu su i psi tragači.

Alpinisti koji su se našli u lavini su HGSS-ovci iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra. Potraga za četvrtim alpinistom će trajati cijelu noć. Područje koje treba pretražiti je površine 500 sa 500 metara.

Lavina je krenula na oko 1.500 metara nadmorske visine, povukla alpiniste i zaustavila se 700 metara niže. Jedan od alpinista je malo prije 14 sati, odmah nakon nesreće, uspio pozvati kolege u pomoć.

GSS je na Twitteru objavio da su ozlijeđeni alpinisti spušteni u bolnicu.

Jedan alpinist helikopterom je prebačena u bolnicu u Splitu, a drugi je u bolnici u Livnu. Imaju višestruke prelome, ali se nalaze van životne opasnosti. Treći spašeni alpinist je lakše ozlijeđen i zemaljskim putem se spustio u pratnji spasioca.

Sniježna lavina zahvatila je alpiniste tokom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, planine na granici Hrvatske i BiH, u Zagori iznad Sinja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije