Nastavlja se kontrola obveznika fiskalizacije

Radiosarajevo.ba
Nastavlja se kontrola obveznika fiskalizacije


Porezna uprava Federacije BiH nastavlja kontrolu svih obveznika fiskalizacije bez obzira da li su već bili predmet kontrole.

Porezna uprava Federacije BiH će u narednom periodu u postupku inspekcijskog nadzora prema svim obveznicima fiskalizacije koji ne poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima primjenjivati oštrije sankcije propisane Zakonom, uključujući i mjeru zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godine dana ukoliko u naredne dvije godine od izricanja sankcije obveznik ponovo učini prekršaj.

"Skreće se pažnja obveznicima fiskalizacije da su se dosad izricale minimalne kazne propisane zakonom. Međutim, u svim slučajevima ako obveznik ponovi isti prekršaj za koji mu je već izrečena sankcija, u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima po sudskom odlučivanju može se izreći veća novčana kazna koja iznosi i do 20.000,00 KM za pravna lica, a za odgovorno lice u pravnom licu i do 3.000,00 KM", navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava Federacije BiH od početka primjene Zakona vrši kontinuirane kontrole obveznika fiskalizacije. Izvršeno je ukupno 11.275 kontrola koje su rađene u toku radnog vremena, u popodnevnim i noćnim satima, te u dane vikenda. Izdato je 5.988 prekršajnih naloga, sa visinom izrečenih kazni u iznosu od 9.576.260,00 KM.

Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj izricanje sankcija, već podizanje svijesti obveznika fiskalizacije i građana o obavezi poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima, stoji u saopćenju.

"U cilju povećanja porezne discipline pozivamo građane da traže fiskalni račun i da Poreznoj upravi Federacije BiH ili Upravi za inspekcijske poslove Federacije BiH koja je također nadležna za primjenu Zakona o fiskalnim sistemima prijavljuju obveznike fiskalizacije koji ne izdaju fiskalne račune", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije