Nastavlja se izvođenje dokaza protiv Mladića

Radiosarajevo.ba
Nastavlja se izvođenje dokaza protiv Mladića


Tužilaštvo Haškog tribunala u srijedu će nastaviti izvođenje dokaza u predmetu bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), generala Ratka Mladića, po djelu optužnice koji se odnosi na Srebrenicu. 

Najavljeno je da će iduće nedjelje svjedočiti jedan holandski general i dva vojnika, pripadnika Holandskog bataljona UNPROFOR-a, koji je bio zadužen za zaštićenu zonu Srebrenica.

Prema posljednjim procjenama, tužilaštvo će svoj dokazni postupak okončati u oktobru ove godine. 

Suđenje Mladiću počelo je sredinom maja prošle godine, uvodnom riječju optužbe, a prvi svjedok saslušan je 9. jula. Do sada je iskaz dalo 85 svjedoka i, kako se navodi u jednom od podnesaka, tužilaštvo je prešlo polovinu prezentacije svog predmeta. 

Optužnica u dvije tačke tereti Mladića za genocid u Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici, 1992., i u Srebrenici, 1995. godine, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistvo, deportacije, nehumana djela, teror, protivpravne napade i uzimanje talaca. 

Nastavak suđenja Goranu Hadžiću

U srijedu se, poslije dvonedjeljne pauze, nastavlja i suđenje Goranu Hadžiću, optuženom za zločine nad nesrpskim stanovništvom u Istočnoj Hrvatskoj, počinjene od juna 1991. do kraja decembra 1993. godine, javlja u nedjelju agencija Tanjug.  

Hadžić je bio predsjednik Vlade samoproglašene Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem (SAO SBZS) i nakon toga predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK). 

Suđenje Hadžiću počelo je 16. oktobra prošle godine. 

Novi svjedoci na suđenju Karadžiću

Glavni pretres u postupku protiv bivšeg predsjednika RS, Radovana Karadžića, nastavlja se 7. maja. 

Odbrana je najavila da će iskaz tada nastaviti da daje penzionisani general VRS, Stanislav Galić, bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji je u Haškom tribunalu osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva. Na izdržavanje kazne, Galić je upućen u Njemačku. 

Na klupi za svjedoke zatim će se pojaviti Milan Martić, koji u Estoniji služi kažnu od 35 godina zatvora, zbog progona i drugih zločina nad nesrpskim stanovništvom. Martić se od januara 1991. do augusta 1995. nalazio se na raznim rukovodećim funkcijama, bio je predsjednik, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova u Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina, i Republici Srpskoj Krajini (RSK).

Suđenje Karadžiću počelo je krajem oktobra 2009, bez prisustva optuženog, koji je tvrdio da mu nije odobreno advekvatno vrijeme za pripremu. Svoju uvodnu riječ, Karadžić je iznio početkom marta 2010., a dokazni postupak tužilaštva trajao je od 13. aprila 2010. do 25. maja 2012. 

Karadžić, koji se sam zastupa pred sudom, započeo je s izvođenjem dokaza odbrane sredinom oktobra prošle godine, a okončanje dokaznog postupka očekuje se krajem ove godine. 

U ponedjeljak nema pretresa u haškim sudnicama, a zbog holandskog nacionalnog praznika, Kraljičinog dana, koji se obilježava kao praznik UN-a, u utorak je i u Tribunalu slobodan dan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije