Rok za prijave 30. septembar: Nastavlja se egzodus bh. radnika u Njemačku

Patria
Rok za prijave 30. septembar: Nastavlja se egzodus bh. radnika u Njemačku

Nakon kratke pauze, uslovljene pandemijom koronavirusa, nastavlja se egzodus radnika iz BiH, posebno onih iz medicinske struke.

Tako je Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je da će se naredni krug intervjua za Triple Win projekt - zapošljavanje medicinara u SR Njemačkoj u 2020. godini održati od 26. oktobra 2020. do 30. oktobra 2020. godine.

Rok za prijave je do 30. septembar 2020. godine, a prijave se mogu slati putem lokalnih biroa službi za zapošljavanje, zavoda za zapošljavanje, te poštom u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH.

Zanimljivo da nepoznavanje njemačkog jezika nije prepreka za kandidate jer putem Triple Win projekta za kandidate koji ne posjeduju znanje njemačkog jezika, projekat obezbjeđuje besplatne kurseve jezika do zahtijevanog nivoa znanja i polaganje ispita za B1 nivo, u saradnji sa Goethe institutom.

Na poziv za intervjue mogu se prijaviti medicinske sestre/tehničari ili pedijatrijske sestre/tehničari. Radno iskustvo: Minimalno radno iskustvo od šest mjeseci u zadnje 4 godine (opšta njega, stažiranje, volonterski angažman, privatna njega u kući) ili 2 godine u zadnjih 7 godina.

Kandidatkinje i kandidati moraju posjedovati državljanstvo Bosne i Hercegovine, imati stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini, posjedovati dokaz o redovno završenoj medicinskoj školi u Bosni i Hercegovini za medicinsku sestru/tehničara minimalno IV stepen – opšti smjer ili pedijatrijska sestra/tehničar, dokaz stručne spreme je obavezan.

Od dana završetka intervjua sa kandidatima do dana odlaska u SR Njemačku protekne tri do devet mjeseci, u zavisnosti od prethodnog poznavanja njemačkog jezika.

Također, druge srodne grupe zanimanja, kao npr. pomoćnici u zdravstvenoj njezi, babice, fizioterapeuti, laboranti i sl., kao i prekvalifikacije ne uzimaju se u obzir za posredovanje preko Triple Win projekta. Projekat također ne posreduje ni zapošljavanje doktora medicinskih nauka iz Bosne i Hercegovine.

Detaljne uslove poziva za kandidate pogledajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije