Nastavlja se agonija radnika

Radiosarajevo.ba
Nastavlja se agonija radnika

Pred zgradom Federalne vlade ostalo je svega nekoliko desetina radnika „Vitezita“ iz Viteza. Oni štrajkuju zbog više stotina radnika bošnjačke narodnosti koji od 1994 nisu dobili plaću, niti im je uvezan radni staž, kako bi mogli ostvarivati pravo na penziju. Zbog toga su kolektivno tužili Federaciju BiH. Politika lokalnog HDZ-a je manipulacijama uspjela razdvojiti radnike hrvatske i bošnjačke narodnosti, izašavši u susret samo zahtjevima Hrvata. Uprkos tome, hrvatski radnici daju podršku protestima, iako na njima ne učestvuju.

U razgovoru sa radnicima saznajemo da im je novoizabrani premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, preko posrednika ponudio da će se učiniti nešto na povezivanju radnog staža ukoliko radnici pristanu povući svoje tužbe. Predsjednik štrajkačkog odbora Safet Sivro kaže da neće pristati na takvu nagodbu:

„Ne daju nam da zovemo druge obespravljene radnike kako ni se solidarisali s nama. Jedva smo dobili dozvolu i mi da ovdjet budemo... oni znaju da nas ima malo i da ćemo mi za par dana 'čučnuti', što bi se reklo. Već je više ljudi poboljevalo. Sinoć sam jednog amputirca poslao kući, jer nije mogao održavati higijenu proteze, pa mu je noga počela krvariti. Do večeri će otići jedno četiri, pet. Sutra će doći 15-ak žena. I one mogu u ovakvim uslovima boraviti maksimalno 24 sata.“

Sivro ima punu podršku ostalih radnika. Za Radiosarajevo.ba kaže da su mu otvoreno poručili da će, ukoliko pozove druge radnike na demonstracije, otići u zatvor.

„Ako me uhvati huja, ja ću to uraditi!“, poručuje Sviro i dodaje da je spreman sam ostati pred Vladom Federacije.

Radnici poručuju da ih politika ne zanima i da se zalažu isključivo za radnička prava. Pa ipak, smatraju da politike sa druge strane.

„Evo, o nama je samo Avaz izvještavao. U Oslobođenju ili Sanu nije izašlo. Dovoljno je jasno odakle kočnica ide.“, poručuju radnici Vitezita.

Radnike Vitezita je podržala Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju. Članovi ove nove ljevičarske organizacije su radnicima  danas donijeli nešto hrane, vode i cigareta.Također su im uručili i transparent sa natpisom: "Stop majorizaciji nad radnim narodima BiH!"

„Mi u JOSD-u osuđujemo nebrigu i nemar svih onih koji nisu učinili, ne čine, niti po svemu sudeći namjeraju učiniti bilo što, da se radnicima koju su većinu svog radnog vijeka proveli privređujući društvu, obezbijedi uvezivanje radnog staža i odlazak u zasluženu penziju. Zahtjevamo također da obespravljenim i sa posla odstranjenim radnicima omogući povratak na njihova radna mjesta.“, navodi se u saopštenju koje je JOSD objavio na svojoj web stranici.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije