Nastavak suđenja za ratne zločine u Trusini

Radiosarajevo.ba
Nastavak suđenja za ratne zločine u Trusini

Drugog dana svjedočenja, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH govorio je o napadima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Vrhovnom štabu Armije BiH (ABiH) u prvoj polovini 1993. godine, među kojima i o napadu na Trusinu (općina Konjic), ali tvrdi da tada nije vidio komandanta odreda, optuženog Zulfikara Ališpagu. 

Zaštićeni svjedok je kazao da mu je, kao pripadniku Specijalnog odreda za posebne namjene, naređenja izdavao komandir voda, ali ne zna da li su ta naređenja dolazila od njegove jedinice ili neke druge u čijoj zoni odgovornosti su izvođeni napadi.

“Nisam vidio Ališpagu da je postrojavao jedinicu, niti da je učestvovao u tim akcijama”, rekao je zaštićeni svjedok odgovarajući na pitanja odbrane prvooptuženog Ališpage. 

Zaštićeni svjedok je s davanjem iskaza počeo 13. juna ove godine, kada je rekao da nije bio prisutan u Trusini kada je napadnuta i zauzeta, te da je nakon mjesec dana saznao da su u tom mjestu pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene izvršili ubistva civila i vojnika. 

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena 16. aprila 1993. u selu Trusina, državno tužilaštvo tereti Mensura Memića Mentu, Dževada Salčina Struju, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu Zuku. 

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok je napadom rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”. 

Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u ubistvima. 

Na ovom ročištu svjedok je rekao da je pogriješio kada je tokom prethodnog svjedočenja kazao da mu je optuženi Bojadžić putem motorole naredio da iz mjesta Gornji Sultići oružjem djejstvuje po položajima HVO-a dok traje akcija zauzimanja Trusine. 

Svjedok je tada na pitanja Vesne Budimir, tužiteljice Tužilaštva BiH, odgovorio: “Bojadžić mi je rekao da premjesti PAM kako bi djelovao po položajima HVO-a koji su bili iznad Trusine. Rekao sam mu da ne mogu jer je fiksiran. Bojadžić mi je onda rekao da ‘sijačem smrti’ djejstvujem po istoj lokaciji, a ja sam mu odgovorio da ne mogu jer nema dometa.” 

Međutim, na ovom ročištu svjedok je, nakon većeg broja dodatnih pitanja tužiteljice, ponovno rekao da je mu optuženi Bojadžić preko motorole, koristeći kodno ime “Blek”, izdao naređenja o pucanju na položaje HVO-a. 

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, upitala je svjedoka kako zna da je optuženi Bojadžić koristio kodni naziv “Blek” i da li mu je tokom tog razgovora prepoznao glas. 

Svjedok je odgovorio da je od jednog pripadnika jedinice čuo da Bojadžić koristi to kodno ime, ali da je moguće i da se neko drugi predstavio kao “Blek”. 

Nastavak suđenja zakazan je za 20. juni, javlja BIRN Justice Report.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije