Nastavak suđenja Stanišiću i Miloševiću za genocid u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Nastavak suđenja Stanišiću i Miloševiću za genocid u Srebrenici

Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uvrstilo u sudski spis materijalne dokaze koji odbrani nisu sporni.

Jedan od dokumenata Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), kako je rekao tužilac, jeste naređenje da se vojno sposobni muškarci iz Srebrenice nakon zarobljavanja zatvore u objekte kako se ne bi mogli vidjeti iz zraka.

Stanišiću i Miloševiću sudi se za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine u selu Petkovci i na obližnjoj brani (opština Zvornik).

Srebreničani su, kako se navodi u optužnici, iz nove škole u Petkovcima prevezeni na obližnju branu, gdje su strijeljani.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, a Milošević njegov zamjenik. Komanda bataljona bila je smještena u Petkovcima, navodi se u optužnici.

Nastavak suđenja bit će naknadno zakazan, javlja BIRN- Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije