Nastavak suđenja Karadžiću u martu 2010.

Radiosarajevo.ba
Nastavak suđenja Karadžiću u martu 2010.

Sudsko vijeće Tribunala u Haagu danas je donijelo odluku kojom se Radovanu Karadžiću dodjeljuje advokat kako bi mogao punopravno učestvovati u procesu koji se vodi protiv njega, saopšteno je danas iz Tribunala.

Advokatu koji će biti dodijeljen Karadžiću biće dat rok od tri i pol mjeseca kako bi zajedno s optuženikom spremao odbranu, pa će tako suđenje biti nastavljeno 01. marta 2010. godine.

Suđenje Radovanu Karadžiću, koji je optužen za zločine protiv čovječnosti, genocid nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini i uzimanje službenika UN za taoce, počelo je 26. Oktobra, ali se on tada nije pojavio u sudnici obrazlažući u pismu svoju odluku time da nije imao dovoljno vremena da spremi odbranu.

Sudsko vijeće je Karadžića upozoravalo u više navrata da bi posljedica takvog stava moglo biti nametanja advokata, a na statusnoj konferenciji 3. novembra, tužilaštvo i optuženi su se izjašnjavali o svom viđenju nastavka procesa.

„Niti jedan advokat, pa čak i najiskusniji i najuspješniji, ne može adekvatno pomoći optuženiku ukoliko mu se ne da dovoljno vremena za pripremu. Stoga je neophodno odgoditi suđenje na nekoliko mjeseci“, piše u odluci Vijeća.

Vezano

Karadžić ponovo odbio prisustvovati suđenju
ICTY: Karadžić direktno odgovoran za Srebrenicu
Karadžić se ni danas neće pojaviti u sudnici
Odbačen Karadžićev zahtjev za odlaganje početka suđenja

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije