Nastavak sjednice PIC-a

Radiosarajevo.ba
Nastavak sjednice PIC-a


Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) nastavlja danas dvodnevno zasjedanje u Sarajevu sastankom s članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

Upravni odbor PIC-a će iza zatvorenih vrata nastaviti analizirati napredak ostvaren u ispunjavanju uvjeta za tranziciju OHR-a, reformski program za EU, te političku situaciju u zemlji.

Sjednica Upravnog odbora PIC-a bit će zaključena konferencijom za štampu na kojoj će visoki predstavnik Valentin Inzko iznijeti zaključke sa sastanka, dok će supervizor za Brčko Raffi Gregorian govoriti o pitanjima koja se tiču supervizije u Brčko Distriktu.

Prvi dio zasjedanja PIC-a okončan je sinoć, nakon što su se članovima PIC-a obratili lideri političkih stranaka i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Štampa prenosi da je jučerašni sastanak obilježio verbalni napad premijera RS, Milorada Dodika na visokog predstavnika u BiH, Valentina Incka i OHR, zbog korištenja 'bonskih ovlasti'.

OHR najavljuje da će danas prezentirati saopštenje sa zaključcima sastanka.

SDS apelira na PIC da ukine sankcije smijenjenim funkcionerima te stranke

Srpska demokratska stranka uputila je danas apel Vijeću za implementaciju mira da donese odluku o ukidanju sankcija smijenjenim funkcionerima SDS-a, ali i ostalim osobama, te da van snage stavi upotrebu 'bonskih ovlaštenja'.

Ova stranka u saopćenju podsjeća da je na današnji dan 2004. godine, bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun donio odluku o zabrani obavljanja javnih funkcija i političkog djelovanja za 59 funkcionera SDS-a, a na desetine njih je smijenjeno još ranije, sve pod optužbama da “tobože pomažu“ skrivanje Radovana Karadžića.

„Neki od obespravljenih funkcionera SDS-a prošli su torture u kontejnerima SFOR-a, protiv njih su vođeni montirani sudski procesi, ali nikada nije pronađen nijedan dokaz da su oni zaista odgovorni za ono što im se stavljalo na teret. Naprotiv, hapšenjem Radovana Karadžića u Beogradu postalo je jasno da su ove optužbe bile iskonstruisane“, tvrdi ova stranka.

Također, apelira na Vijeće za implementaciju mira „da ima u vidu“ da se u jednoj demokratskoj zemlji moraju poštovati konvencije o ljudskim pravima i pravna premisa nevinosti dok se ne dokaže suprotno.

„Stoga očekujemo da će Savjet za implementaciju mira ispraviti nepravdu prema, upotrebom bonskih ovlašćenja, obespravljenim građanima RS-a, kao i njihovim porodicama koje su godinama trpjele nepravdu, živeći na rubu egzistencije i na marginama društva", stoji u saopštenju iz SDS-a.

SDU BiH o Dodikovom istupu na sastanku PIC-a

Rukovodstvo Socijaldemokratske unije BiH ocijenilo je danas da su se predstavnici zemalja koje participiraju u radu Vijeća za implementaciju mira, mogli iz izlaganja premijera RS-a Milorada Dodika uvjeriti, da je svaki razlog za ukidanje Ureda visokog predstavnika u sadašnjoj situaciji potpuno nerazuman i opasan za budućnost BiH.

- Svojim oštrim napadima na ambasadora Velike Britanije u BiH te prijetnjama tužbom visokom predstavniku Valentinu Inzku i izjavom da neće više poštovati odluke OHR-a, Milorad Dodik je pokazao zašto situacija u BiH još nije sazrela za preuzimanje odgovornosti za budućnost BiH od domaćih političara, kaže se u saopćenju.

Njegova incidentna retorika pokazuje da Dodik s ovakvim pristupom nije dio rješenja, već razlog konstatnih nesporazuma i sukoba, što jasno poručuje da je ostanak Ureda visokog predstavnika neophodan dok se ne stvore uvjeti da državni organi BiH funkcionalno, efikasno i odgovorno vrše svoju dužnost.

Stoga se rukovodstvo SDUBiH zalaže da uvjet svih uvjeta za transformaciju OHR-a bude okončanje neophodne ustavne reforme kojima će se omogućiti uspostavljanje efikasne i funkcionalne države BiH, stoji u saopštenju iz SDU BiH.

Obraćanje predsjednika HDZ-a 1990. PIC-u

Predsjednik HDZ-a 1990 dr. Božo Ljubić prisustvovao je juče u Sarajevu sjednici Upravnoga odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i iznio stajališta svoje stranke o trenutnim prilikama u BiH.

Za Ljubića je BiH je i dalje jednako nefunkcionalna, etnički, entitetski, kantonalno podijeljena država i podijeljeno društvo.

"Političke reprezentacije u raznim sastavima sastaju se u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Prudu, Briselu… Na 'povijesnim' sastancima donosimo 'povijesne' dokumente (Mostarska deklaracija, Prudski dogovor, Banjolučka izjava…). A gdje smo sada? Dokle smo došli? Bojim se, bliže 1996. nego 2009?!", upozorio je Ljubić.

Navodeći kako zna da zvuči pesimistično, pristune je upitao: "Zar visoki predstavnik prije nekoliko dana nije morao posegnuti za 'bonskim ovlastima' da, kako je rekao, zaustavi 'antiustavno i antidejtonsko djelovanje', ne pojedinca već institucije koja je konstitutivni element ove 'daytonske strukture'?"

Ljubić je kazao da, prateći retoriku i djelovanje nekih predstavnika međunarodne zajednice, pa i nekih svojih kolega, stječe dojam da je riječ o totalnoj konfuziji ciljeva.

"Slušajući mantre o ispunjenju 5 ciljeva i 2 uvjeta kao magičnom rješenju dovoljnim za tranziciju, čitaj zatvaranje OHR-a, ja stječem dojam da je ovdje cilj zatvaranje OHR-a, a ne funkcionalna i stabilna BiH. Stoga se traže kompromisi i s načelima, što je apsolutno neprihvatljivo ", smatra Ljubić.

On se založio vladavinu prava, rješavanje pitanja državne imovine te hitnu reformu Ustava, navodi se u saopštenju iz HDZ-a 1990.

Čovićevo obraćanje Upravnom odboru PIC-a

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović je na jučerašnjem sastanku iznio stajališta svoje stranke o načine ubrzanja napretka BiH na putu ka potpunoj integraciji u evroatlantske institucije.

Čović primjećuje da su lideri pet stranaka - HDZBiH, SDA, SNSD, SBiH i HDZ 1990 u svojim su istupima pokazali različita stajališta vezana za aktualne prilike, probleme s kojima se susreće BiH i ostanak Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

"Iskoristio sam prigodu kazati kako se iz današnjih obraćanja lidera pet stranaka, koji se zovu vladajuća većina, vidi da mi nismo nikakva vladajuća većina, već predsjednici pet stranaka koje o savkome pitanju imaju različita stajališa, a to smo na praktičan način pokazali danas kada se govorilo o zakonu o zaštiti državne imovine i zaštiti domaće proizvodnje jer su to svi predstavnici PIC-a danas kritizirali kao grubo kršenje međunarodnih sporazuma", kaže Čović.

Čović kaže da je predstavnicima PIC-a prenio da je jedini razlog zašto Direkcija za evropske integracije nema direktora za europske integracije "to što je trebao biti izabran Hrvat". 

"Na čelu liste najuspješnijih kandidata za direktora za evropske integracije nalazi se Lidija Topić i onda se nije dopustilo da to može biti Hrvat", tvrdi Čović.  

Čović je pozvao Tihića, Dodika i visokog predstavnika Inzka da hitno sjednu, naprave analizu i reviziju učinjenog do sada, te da se dogovore s kim će proširiti „prudski proces“. 

"To jedini put da mi što skorije dobijemo prigodu kazati kako smo ispunili 5+2 uvjete pa da se bavimo donošenjem novog Ustava.", kazao je Čović na jučerašnjoj sjednici. 

Vezano: Na sjednici PIK-a raspravlja se o pitanjima državne imovine

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije