Nastavak provođenja plana za registraciju birača

Radiosarajevo.ba
Nastavak provođenja plana za registraciju birača


Građanska koalicija “Prvi mart”, odnosno trideset udruženja članica koalicije, danas će u Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari održati drugu po redu konferenciju na kojoj će članice koalicije i javnost biti upoznata s dosadašnjim radom, ali i s problemima s kojima se suočavaju aktivisti građanske koalicije “Prvi mart” i povratnici u entitet Republika Srpska.

Aktivisti građanske koalicije “Prvi mart” zajedno s povratnicima u RS-a do sada su se susretali s nezakonitostima u radu MUP-a RS, odnosno antiustavnom kampanjom podrivanja slobode kretanja i slobode izbora prebivališta.

Članice koalicije bit će upoznate i s pravnim koracima koji su poduzeti s ciljem zaštite ljudskih i građanskih prava povratnika.

Tokom konferencije javnosti će biti prezentirani dosadašnji rezultati na jednom od ključnih planova građanske koalicije “Prvi mart”, a to je pronalaženje sistematskog, trajnog i održivog zakonskog rješenja kojim će se regulirati status, prava i beneficije povratnika u entitet Republika Srpska bez obzira na nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost.

Pored spomenutih aktivnosti, uspjeha i ciljeva Građanska koalicija “Prvi mart” na konferenciji će javnosti prezentirati i plan uspostave strukture koalicije i procesa registracije građana u RS-u, odnosno stalnih tijela koordinacije, saopćeno je iz Građanske koalicije "Prvi mart".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije