Nastavak gradnje pelješačkog mosta može opteretiti pregovore BiH i Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Nastavak gradnje pelješačkog mosta može opteretiti pregovore BiH i Hrvatske

Nastavak gradnje mosta kopno - Pelješac bez prethodno postignutog dogovora ne pomaže razrješenju pitanja, već može potencijalno opteretiti pregovore između BiH i Hrvatske do kojih neminovno mora doći, izjavio je danas za Fenu Zlatan Burzić, savjetnik za medije ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, zamoljen za komentar najave hrvatskog premijera Ive Sanadera da Hrvatska neće zaustavljati izgradnju ovog mosta.

"BiH je u potpunosti opredijeljena razvoju saradnje s Hrvatskom s kojom imamo prijateljske odnose i nema razloga da se otvorena pitanja ne riješe u duhu dobrosusjedskih odnosa. Uz malo više dobre volje i malo više uvažavanja argumentacije i jedne i druge strane moglo bi se iznaći rješenje koje će biti obostrano prihvatljivo. Vjerujem da ćemo kroz diplomatske aktivnosti i kontakte na najvišem nivou između predstavnika dviju zemalja postići kompromis i da nećemo morati pristupiti krajnjoj mjeri traženja zaštite pred međunarodnim sudskim instancama", kazao je Burzić.

Predsjedništvo BiH je nedavno uputilo pismo predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Ivi Sanaderu u vezi s gradnjom mosta kopno-Pelješac i drugih pitanja koja se tiču razgraničenja između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, izrazivši stav da se pitanja koja se tiču prava koja proističu iz Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora (UNCLOS) trebaju riješiti što prije.

"Mislim da nastavak gradnje mosta bez prethodno postignutog dogovora ne pomaže razrješenju ovog pitanja, već može potencijalno opteretiti pregovore do kojih neminovno mora doći. BiH je pomorska država, ima svoju obalu i u skladu s UNCLOS-om mora imati pristup otvorenom moru. To je pitanje od strateškog značaja za BiH i mi smo iskazali našu spremnost da, ukoliko je to nužno, putem arbitraže radi zaštite prava BiH utvrđenih relevantnim međunarodnim sporazumima, dođemo do rješenja u slučaju da svi naši dosadašnji napori budu ignorirani", kazao je Burzić.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije