Nastavak ekshumacija u Tomašici čim vremenske prilike to dozvole

Radiosarajevo.ba
Nastavak ekshumacija u Tomašici čim vremenske prilike to dozvole

Ekshumacija u Tomašici bit će nastavljena čim vremenske prilike to budu dozvoljavale, najavio je danas Mujo Begić, šef područnog odjeljenja Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine za Bosansku krajinu.

On je današnju posjetu predsjednika Haaškog tribunala Theodora Merona ovoj najvećoj dosada otkrivenoj masovnoj grobnici, ocijenio značajnom, jer se prvi put dešava da je predsjednik tog tribunala posjetio lokalitet jedne masovne grobnice.

''To je za nas iz Instituta za traženje nestalih BiH značajno'', rekao je Begić uz uvjerenje da će Tribunal u Haagu staviti na raspolaganje i druge informacije s kojima raspolaže, kako bi što prije došli do lokaliteta i drugih masovnih grobnica, a porodice žrtava imale priliku da dostojno sahrane svoje najbliže.

Satko Mujagić, bivši logoraš iz Prijedora, koji je „prošao“ logore Omarske i Manjače pita se zašto se u Prijedoru sve ove godine šutilo o ovoj masovnoj grobnici, a uvjeren je da je „Tomašica dokaz genocida u Prijedoru“.

''U ovom gradu je zid šutnje, koji ne dokazuje krivicu svih Srba, većodgovornost Prijedora za genocid 1992. godine. Nadam se da će sada shvatiti sve na šta ukazujemo, koliko je ljudi ubijeno i pobacano u Tomašicu, a koliko dugo se o tome šutilo'', rekao je Satko Mujagić.

Nada se da će otkrivanje ove grobnice i procesuiranje odgovornih biti iprekretnica u normalizaciji odnosa među narodima, da se od ovoga ograde oni koji nisu odgovorni, a svi koji jesu, moraju biti procesuirani.

I predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor '92" Mirsad Duratović ponavlja da je bitno da se procesiraju odgovorni za zločine u Tomašici i drugim mjestima ratnih zločina, ali i da se obrati pažnja prema porodicama stradalih.

''Šta je s istragom, jesu li podignute optužnice?'', pita se Muratović koji je u Tomašici našao posmrtne ostatke većeg broja članova svoje porodice.

Boji se da se niko nema hrabrosti da se, kako kaže, uhvati u koštac sa stvarnim zločinima počinjenim u Prijedoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije