'Naši zahtjevi prema Predstavničkom domu ostaju isti'

Radiosarajevo.ba
'Naši zahtjevi prema Predstavničkom domu ostaju isti'


Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju bio je povod sastanka Koordinacije 18 boračkih udruženja FBiH. Udruženja žele usvajanje amandmana u kojima se iz tog Zakona brišu korisnici prava na penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima.

Koordinacija je na sastanku zaključila kako se novi Prijedlog Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja Odbrambeno-oslobodilačkog rata u suštini ne razlikuje od prijedloga koji je ranije odbijen na Predstavničkom domu 28. marta ove godine.

"Naši zahtjevi prema Predstavničkom domu ostaju isti, a to je da se usvoje naši amandmani na Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, kojima se iz ovog Zakona brišu korisnici prava na penziju po Zakonu o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima"stoji u saopćenju.

Naglašava se da ukoliko se amandmani ne usvoje, onda se u cjelosti odbija prijedlog Zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata koga je Vlada FBiH dostavila u parlamentarnu proceduru 10. aprila ove godine.

Napominju, da penzioneri vojni osiguranici nisu protiv rješavanja statusa svih boračkih populacija, ali ne žele da se njihovo ostvareno pravo na penziju, koje je imovinsko pravo, umanjuje ili revidira radi rješavanja socijalnih pitanja drugih kategorija.

Posebno su zabrinuti da je Predstavnički dom PSFBiH zakazao sjednicu 15.aprila, na dan obilježavanja Dana Armije Republike BiH, "kada bi sve državne strukture trebale biti angažirane na obilježavanju ovako značajnog datuma iz naše novije historije".

"Tražimo od Predstavničkog doma da promijeni datum održavanja sjednice", stoji u saopćenju Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije