Naser Orić danas na Sudu BiH: Ročište zbog mjera zabrane

Radiosarajevo.ba
Naser Orić danas na Sudu BiH: Ročište zbog mjera zabrane

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je u 10 sati zakazano ročište u slučaju Naser Orić.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, na današnjem ročištu odlučivat će se samo o mjerama zabrane koje su Oriću ranije izrečene.

Podsjećanja radi, Oriću su u julu izrečene navedene mjere zabrane koje je zahtijevalo Tužilaštvo zbog, kako su naveli, opasnosti od bjekstva jer je Orić u BiH stigao u ekstradicijskom postupku, također zbog utjecaja na svjedoke.

Mjere zabrane odnose se na ograničeno kretanje na područje KS-a i ZDK-a, kao i zabrana kontakta sa svjedocima, drugim osumnjičenim i sedmično javljanje nadležnom policijskom organu MUP KS-a, kao i oduzimanje dokumenata i zabrana izdavanja drugih.

Kako je u septembru potvrđena optužnica protiv Orića, Tužilaštvo se ponovno moralo očitovati o mjerama zabrane te je iz tog razloga za danas zakazano ročište.

Optužnica je potvrđena protiv Orića i protiv njegovog saborca Sabahudina Muhića, a tereti ih da su tokom rata u BiH i oružanog sukoba između Armije RBiH i Vojske RS-a, na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu zapovjednika i vojnika, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

U optužnici se navodi da su optuženi tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac počinili ubistvo troje zarobljenika srpske nacionalnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije