Naša stranka traži ostavke zbog femicida u TK: 'Politika postavila nesposobne i neodgovorne ljude'

6
Radiosarajevo.ba
Naša stranka traži ostavke zbog femicida u TK: 'Politika postavila nesposobne i neodgovorne ljude'
Foto: Fena / Press konferencija Naše stranke

Naša stranka traži ostavku ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudina Mehanovića i direktora Uprave policije MUP-a TK Dževada Kormana zbog, kako tvrde, katastrofalne bezbjednosne situacije u ovom kantonu.

Aktuelna sigurnosna situacija u Federaciji BiH bit će razmatrana na narednoj sjednici Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Federalnog parlamenta FBiH, koja je zakazana za utorak, 20. februar. Potvrdio je to predsjednik Komisije i član Naše stranke Dragan Mioković na današnjoj pres-konferenciji te stranke u Sarajevu na kojoj je bilo riječi o sigurnosnoj situaciji u Tuzlanskom kantonu povodom ubistava Nizame Hećimović i Amre Kahrimanović.

"Između ostalog, zbog svih nemilih događaja koji se se u proteklom periodu desili na području Federacije BiH sazvao sam sjednicu Komisije na kojoj će biti prisutan federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić. Raspravit ćemo o svim stvarima isključivo u okviru nadležnosti ove komisije", kazao je Mioković.

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Također, on je sa stranačkim kolegama Jasminom Kadićem i Mirjanom Marinković-Lepić pozvao Skupštinu Tuzlanskog Kantona da pokrene smjenu ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i policijskog komesara.

Predstavnici Naše stranke smatraju da dva slučaja ubistva, koja su, kako kažu, nezabilježena po svireposti, trebaju biti alarm za sve nivoe vlasti, a posebno za kantonalni.

Ubistvo otkrilo niz problema u policijskom sektoru: Šta nakon posljednjeg slučaja femicida u Tuzli?

Ubistvo otkrilo niz problema u policijskom sektoru: Šta nakon posljednjeg slučaja femicida u Tuzli?

"Za nas je ovo političko pitanje. Politika je postavila nesposobne i neodgovorne ljude. Politika koja svojim populističkim odlukama skriva nerad i nezainteresiranost da zaštiti živote ljudi. Poruka da nema političke odgovornosti je poruka ohrabrenja nasilnika da se nastavi nasilje, prije svega, nad ženama, femicid i ubistva uopšte. Žene u Tuzlanskom kantonu nemaju povjerenje u policiju" naveo je predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK Jasmin Kadić.

Ispred Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić ukazala je da je evidentno kako je sigurnosno stanje pogotovo u Tuzlanskom kantonu alarmantno.

"Očigledno je da je sigurnosni sistem u Tuzlanskom kantonu zakazao. Bilo je dovoljno vremena da se identificiraju nedostaci i da se vidi gdje to sistem zakazuje i da se strateški radi na poboljšanju sigurnosti i provoditi mjere", istakla je Marinković-Lepić.    

Kao predsjedavajuća Predstavničkog doma Federalnog parlamenta kazala je da se nada da će se o sigurnosnoj situaciji govoriti na narednoj sjednici Predstavničkog doma, koja bi trebala biti održana naredne sedmice.

Osim navedenog na pres-konferenciji Naše stranke Mioković je upitan kada će preuzeti dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma budući da je Marinković-Lepić podnijela ostavku zbog zdravstvenih razloga.

"Stekli su se svi tehnički uslovi da se to obavi i očekujem da to bude ako ne na narednoj februarskoj onda na martovskoj sjednici ovog doma", poručio je Mioković, piše BHRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije