Naša stranka: San o ustavnoj jednakosti građana u BiH je noćna mora

Radiosarajevo.ba
Naša stranka: San o ustavnoj jednakosti građana u BiH je noćna mora

Povodom Dana Martina Luthera Kinga, Naša stranka podsjetila je bh. javnost da se još uvijek ne nazire volja vladajućih struktura u BiH za provođenje presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u vezi sa slučajem Sejdić-Finci. 

Iz ove stranke naglašavaju da dok je san o ustavnoj jednakosti građana, bez obzira na etničku, rasnu ili religijsku pripadnost na zapadu dočekao legislativno ispunjenje, "dotle je u današnjoj BiH jedan takav zahtjev, perfidnim politikanstvom vladajućih stranaka, pretvoren u noćnu moru za sve građane". 

Ističe se da su građani tako svakodnevno bombardirani vijestima o sastancima političkih lidera na kojima nije ostvaren nikakav konsenzus i popratnim vijestima o usporavanju suštinskog procesa eurointegracija i ukidanju pomoći Europske unije kroz IPA fondove. 

Upozorava se da će "diskriminatorne odredbe Ustava BiH koje ne dopuštaju svim građanima kandidiranje za bilo koji nivo vlasti, s trenutnom političkom konstelacijom, biti još dugo vremena na snazi". 

"Onemogućavanje provođenja presude zato nije - kako je objašnjeno jer se ne želi parcijalno rješavati to pitanje - više samo kršenje obaveza BiH i dokaz neozbiljnosti aktuelne vlasti, već i nastavak diskriminatorskog odnosa prema svim građanima BiH koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci", navodi se u saopćenju. 

Naša stranka smatra da je neozbiljnost i neodgovornost, te diskriminatorni diskurs s kojima bh. politički lideri pristupaju rješavanju ovog pitanja, zapravo najbolji indikator njihovog odnosa prema budućnosti ove zemlje i svih njenih građana, konstitutivnih i nekonstitutivnih, kao i njihovog straha da se u BiH počne graditi pravna i građanska država koja bi ugrozila njihove uskostranačke interese.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije