Naša stranka protiv zaduživanja KS kod komercijalnih banaka

Radiosarajevo.ba
Naša stranka protiv zaduživanja KS kod komercijalnih banaka

Zastupnici Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) glasali su jučer protiv prijedloga odluke Vlade KS o novom, komercijalnom, desetomilionskom zaduženju.

Naša stranka se zalaže za smanjenje i racionalizaciju javne potrošnje koja se finansira od prihoda koje ostvaruju građani zaposleni u realnom, ekonomskom, sektoru privrede. Stav Naše stranke, u ovom slučaju novog kantonalnog zaduženja, jeste da se projekti za koje je ovaj kredit namijenjen moraju primarno finansirati iz redovnih budžetskih sredstava, a ne putem komercijalnih kredita.

“Novac je morao biti obezbijeđen budžetskim uštedama i rješavanjem onih komunalnih problema koji u budžetu Kantona Sarajevo svakog mjeseca prave milionske gubitke. Mjesečni gubici GRAS-a su skoro dva miliona KM, što znači da smo se u julu i augustu pozabavili stečajem GRAS-a i organizovanjem boljeg javnog prevoza u Sarajevu imali bi smo mogućnost da taj novac usmjerimo na izgradnju škole u Hadžićima.

Konsekventno, da smo problem GRAS-a riješili prije pet mjeseci ne bi nam danas ni trebao ovaj kredit. Mi jednostavno odbijamo da nesposobnost kantonalnih vlasti u vođenju Kantona Sarajevo prebacimo, s kamatom, na buduće generacije”, izjavio je Peđa Kojović, poslanik Naše stranke.

Naša stranka smatra da će svako dodatno zaduženje kod komercijalnih banaka, ukoliko nije upotrebljeno za suštinske reforme sistema biti loša investicija čiju će cijenu platiti sadašnji i budući građani Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije