Naša stranka odbila ministarsko mjesto

Radiosarajevo.ba
Naša stranka odbila ministarsko mjesto


Danis Tanović ili Dino Mustafić - to su dva istaknuta dužnosnika Naše stranke kojima je ponuđena ministarska fotelja u (novoj) Vladi Kantona Sarajevo, doznaje portal Radiosarajevo.ba.

Ponude su Našoj stranci uputili Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB), te premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić (SDP).

Naime, nakon raspada koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA) i raspuštanja njihovih ministara iz nekoliko kantona u Federaciji BiH, SDP je Našoj stranci nudio resor kulture i sporta, a Radončić im je nudio i neke druge pozicije.

Skupština KS razriješila ministre iz reda SDA

'SBB je ideološki daleko od nas'

Ipak, Naša stranka odbila je ponude, a pregovori sa SBB-om i SDP-om dešavali su se u danima koji su prethodili jučerašnjoj sjednici Skupštine KS, što nam je potvrdio i Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS.

Pitamo Kojovića i da li je ovo prvi put da im je nuđena ministarska pozicija, on odgovara da na ovako direktan način jeste. „Razlog je, vjerovatno, to što istraživanja javnog mnijenja pokazuju snažan rast Naše stranke pred lokalne izbore; mi ćemo u vlast ući onda kada nam glasači daju legitimitet da uradimo ono što sada zastupamo, a to je da država postoji zbog građana, a ne oni zbog nje, i da građanska prava ne smiju biti ugrožena kolektivnim.“ 

Na naše pitanje zbog čega su odbili ministarsku poziciju, Kojović odgovara:

Odbili smo ponudu iz principijelnih razloga. SBB je u ideološkom smislu stranka daleka od nas, isto kao i SDA. Nama nije cilj puko učešće u vlasti. Vlast nas zanima samo kao sredstvo za sprovođenje u život principa i politika za koje se zalažemo, a smatrali smo da u ovoj novoj koaliciji, kao ni u staroj, to ne bi bilo moguće.“ 

Od novoformiranog političkog pakta SDP-SBB Kojović očekuje da krenu u rješavanje ozbiljnih problema i dubioza koje su ostale iza dosadašnjih vlada na način koji je težak i bolan, ali dugoročan i jedino ispravan, a ne da odluke donose rukovodeći se rezultatima političkog marketinga.

Šta se očekuje od SBB-SDP?

„Dakle, očekujem da se pozabave sigurnošću građana, sanacijom komunalne privrede, pokretanjem ekonomije i zapošljavanjem, da se obračunaju sa korupcijom i kriminalom, da značajno više ulože u obrazovanje i kulturu. To je ono što se mora uraditi da bi Sarajevo postalo grad kvalitetnijeg življenja, a da li će to uraditi ova ili neka sljedeća vlast, vidjet ćemo.

Mi prijedloge ne diskriminišemo na osnovu predlagača, i sve što budemo smatrali da je dobro, razumno i u interesu svih građana kantona, podržat ćemo“, kazao nam je Kojović.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije