Naša stranka o Tužilaštvu i hapšenju Živka Budimira

Radiosarajevo.ba
Naša stranka o Tužilaštvu i hapšenju Živka Budimira

Naša stranka izražava zabrinutost zbog činjenice da ni pet mjeseci nakon što je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine uhapsila i pritvorila predsjednika Federacije BiH Živka Budimira zbog sumnje da je uzimao mito za pomilovanje osuđenika, još uvijek ne postoji optužnica kojom bi se objasnila odluka o jednomjesečnom pritvoru.

"Činjenica da još uvijek nema optužnice koja bi opravdala način hapšenja predsjednika Budimira i dužinu njegovog držanja u pritvoru jasno govori da je ta akcija tužilaštva i SIPA-e izvedena bez adekvatne zakonske pripreme", izjavio je Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke.

On je hapšenje Živka Budimira okarakterisao kao najgrublje kršenje jednog od osnovnih postulata u demokratskim pravnim državama, koji zabranjuje izvršnoj vlasti da ljude drži u zatvoru bez podizanja optužnice.

„Zahtijevamo da odgovorna osoba u tužilaštvu prihvati odgovornost i sve posljedice svoje odluke", dodao je Gratz, navodi se u stranačkom saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije