NSRS nije prihvatila zaključke Anketnog odbora o smrti Dragičevića

Radiosarajevo.ba
NSRS nije prihvatila zaključke Anketnog odbora o smrti Dragičevića
Narodna skupština Republike Srpske nije prihvatila zaključke Anketnog odbora o okolnostima smrti Davida Dragičevića.

Za zaključke glasalo je 27 zastupnika, a 37 su bili suzdržani.

Zastupnici opozicije napustili su sjednicu nakon glasanja. Njoj nisu prisustvovali zastupnici Koalicije Domovina", zbog, kako su naveli, previše politikanstva opozicije i vlasti u ovom slučaju.

Opozicionari su nakon što je odbijen ovaj izvještaj napustili skupštinsku salu.

Anketni odbor je većinom glasova, uz uzdržan stav zamjenika predsjednika Odbora Drage Kalabića (SNSD), ranije usvojio i zaključak kojim se traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenih propusta u ovom slučaju, povreda procedura i pravila utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova RS-a, direktora policije, načelnika Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUPRS-a i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS-a.

O zaključcima se parlament nije ni izjašnjavao, jer nije prihvaćen izvještaj Anketnog odbora, čiji su sastavni dio.

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske zatražila je danas da se zastupnici pojedinačno izjašnjavaju o izvještaju i zaključcima Anketnog odbora, koji smatra da postoji osnov sumnje da je banjalučki mladić David Dragičević ubijen.

Podsjećamo, Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića, mladića čiji je nestanak prijavljen 18. marta, a tijelo pronađeno šest dana kasnije sinoć je na Trgu Krajine u centru Banja Luke rekao da je tužilaštvo slučaj okvalifikovalo kao ubistvo, kojeg je počinilo više nepoznatih osoba.

"Tužilaštvo će morati da okvalifikuje djelo kao organizovano ubistvo mog sina, našeg Davida", rekao je sinoć  Davor Dragičević prilikom obraćanja okupljenima.

Nakon obraćanja on je preko usta zalijepio traku kao što to čini već nekoliko dana najavljujući da će je skinuti u subotu za kada je u 19 sati najavljeno masovno okupljanje građana u Banjoj Luci.

Dragičević je također sinoć pozvao zastupnike Narodne skupštine Republike Srpske da izađu iz ove institucije i dođu na Trg Krajine, odnosno Davidov trg, kako ga zovu građani koji podržavaju grupu "Pravda za Davida".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije