Narodna skupština RS o Prijedlogu zakona o lijekovima: Šta će uraditi opozicija?

2
Radiosarajevo.ba
Narodna skupština RS o Prijedlogu zakona o lijekovima: Šta će uraditi opozicija?
Foto: Radiosarajevo.ba / Sjednica Narodne skupštine RS

Narodna skupština Republike Srpske na sjednici zakazanoj za danas trebala bi razmatrati Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS koji podrazumijeva "razvlaštivanje" državne Agencije za lijekove.

“Ovim Zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva RS, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u Republici. Agencija je samostalna uprava organizacije i ima svojstvo pravnog lica”, navedeno je u članu četiri Prijedloga zakona.

Sjedište Agencije je u Banjoj Luci, a Agencija RS u svom sastavu ima Kontrolnu laboratoriju i Glavnu kancelariju za farmakologiju.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

Ukoliko dođe do usvajanja ovog zakona, to znači da će svi farmaceuti dozvole za prometovanje na teritoriji RS morati tražiti od Agencije za lijekove RS.

Ovim zakonom, faktički, poništava se djelovanje Agencije za lijekove BiH koja je jedina bila nadležna za izdavanje dozvola potrebnih za promet lijekovima i medicinskom opremom.

Važno je naglasiti da zastupnici opozicije u Narodnoj skupštini RS neće danas na posebnoj sjednici podržati Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitnom postupku.

To je jučer potvrdio šef Kluba zastupnika SDS Miladin Stanić.

"Sve je u nadležnosti Parlamenta BiH", dodao je Stanić.

Ovo je jedan od seta zakona čije je usvajanje najavio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH koji je najavio slične zakone u oblasti sigurnosti i pravosuđa, odnosno povlačenje RS iz Oružanih snaga BiH, SIPA-e, VSTV-a, OSA-e...

Sjednica je zakazana za 12 sati, a cijeli Prijedlog zakona pogledajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije