Naredne sedmice presuda Novoviću i Pjani za zločine u Foči

1
BIRN - Detektor.ba
Naredne sedmice presuda Novoviću i Pjani za zločine u Foči
Foot: Birn / Foča

Sud Bosne i Hercegovine će sljedeće sedmice izreći presudu Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče 1992. godine.

Novoviću i Pjani se na teret stavljaju ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačka civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Optuženi su da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica RS-a, počinili progon, a izricanje presude zakazano je za četvrtak, 6. jula.

U ponedjeljak, 3. jula, zakazano je iznošenje završne riječi Tužilaštva u predmetu protiv Miroslava Markovića, nekadašnjeg pripadnika Lokanjske čete Zvorničke brigade tzv. vojske RS-a (VRS) optuženog da je učestvovao u zatvaranju, zlostavljanju i ubistvima 67 bošnjačkih civila na području Lokanja kod Zvornika u julu 1992. godine.

Horor u Britaniji: Čovjek sa mačetom na  stanici u Londonu, veći broj povrijeđenih

Horor u Britaniji: Čovjek sa mačetom na stanici u Londonu, veći broj povrijeđenih

Istoga dana će Odbrane optuženih Duška Vujičića, Duška Maksimovića i Ilije Kurušića također iznijeti svoje završne riječi. Njima se sudi sa Savom Tepićem za zločine počinjene 1992. godine u Kotor-Varoši. Tepić je optužen u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti u Kotor-Varoši i člana Kriznog štaba, Vujičić i Maksimović kao pripadnici policije, a Kurušić u svojstvu pripadnika VRS-a.

Narednog dana, 4. jula, Tužilaštvo BiH će nastaviti iznošenje završne riječi u predmetu protiv Radeta Macure, koji je optužen za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u Bosanskoj Gradišci 1992. godine.

Također 4. jula, Odbrane u predmetu za zločine počinjene u Vitezu nastavit će sa izlaganjem završnih riječi. Ibrahimu Puriću, Nijazu Sivri, Ibrahimu Tarahiji, Rušitu Nurkoviću, Almiru Sarajliću, Sadiku i Šaćiru Omanoviću te Kasimu Kavazoviću se sudi za ubistva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), koji su se predali, kao i dva civila – žene hrvatske nacionalnosti – počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. decembra 1993. godine. Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brdske brigade Armije BiH, Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostali pripadnici brigade. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije