Naredba: Zabrana internet klađenja u BiH

Radiosarajevo.ba
Naredba: Zabrana internet klađenja u BiH

Online klađenje uskoro neće biti moguće za građane (Federacije) Bosne i Hercegovine. Naime, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine uputila je dopis svim internet providerima u našoj zemlji da u roku od 30 dana onemoguće pristup internet stranicama za online klađenje.

RAK traži da se onemogući pristup ovim stranicama:www.bet-at-home.com,www.bwin.com,www.bet365.com,www.betfair.com,www.gamebookers.com,www.poker84.eu,www.partybets.com,www.10bet.com,www.unibet.com,www.expect.com,www.betsson.com i www.efbet.com.

RAK će sankcionirati sve koji ne ispune zadato u navedenom roku: kazne će iznositi od hiljadu pa do 50.000 maraka

Kako su za portal Radiosarajevo.ba istakli u RAK-u, zahtjev su uputili po nalogu Ministarstva finansija i Porezne uprave Federacije BiH te su nas u tom smislu, za informaciju više, uputili na adresu Porezne. No, dopis je, doznali smo i to, otišao na adrese svih internet providera, i u FBiH i u RS - iako je RS isti propis proveo još prošle godine. 

U Poreznoj, također, nemaju komentara. Kako su nam kazali: „Mi smo samo izvršna vlast, molimo nazovite Ministarstvo“. Iz Ministarstva, pak, još uvijek čekamo odgovor.

Kako se doznaje, dopis je upućen na osnovu člana 11. Zakona o igrama na sreću koji kaže: „Igre na sreću putem Interneta nisu igre na sreću u smislu ovog zakona i zabranjene su na teritoriji Federacije.“

Zašto se tek sada odlučilo na provedbu ovog člana, nije poznato. Spekulira se da se radi o 'dojavi' na osnovu koje je jučer provedena velika inspekcijska akcija, kada je zatvoreno 26 objekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije