Narandžasti meteoalarm za područje Krajine

Radiosarajevo.ba
Narandžasti meteoalarm za područje Krajine

Izdato je upozorenje za obilne padavine koje se očekuju danas i zbog njih je aktiviran narandžasti meteoalarm za područje Krajine.

U Bosni i Hercegovini danas je pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa slabom kišom i lokalnim pljuskom tokom dana. Poslijepodne se očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će krajem dana i u noći na subotu uvjetovati kišu u cijeloj zemlji. 

Većinom se očekuje između 10 i 30 litara padavina po metru kvadratnom. U Krajini će biti obilne padavine u vremenskom intervalu od 21 do 03 h, između 30 i 60 litara po metru kvadratnom. Najmanje kiše će pasti u istočnim područjima Bosne. 

Vjetar će biti slab do umjerene jačine, većinom južnog i jugoistočnog smjera, a u sjevernim područjima sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će se kretati između 18 i 24 stepena, a na jugu Hercegovine do 26 stepeni. 

U subotu u Bosni i Hercegovini očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme, lokalno uz pljusak kiše i slabu grmljavinu. 

Padavine nisu obilne, od 5 do 15 litara po metru kvadratnom. Vjetar će biti slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. 

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se između 10 i 16 stepeni, a na jugu Hercegovine od 14 do 19. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će se kretati između 17 i 23, a na jugu Hercegovine od 21 do 25 stepena. 

U nedjelju se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana s kišom, pljuskovima i slabom grmljavinom. Očekivana količina padavina je od 3 do 10 litara po metru kvadratnom. Na jugu Hercegovine bit će više sunčanog vremena i bez padavina. Vjetar će biti slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka iznosit će između 8 i 13 stepeni, a na jugu Hercegovine od 13 do 17. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će iznositi između 17 i 23 stepena, na jugu Hercegovine od 22 do 26 stepeni. 

Stanje na vodostajima u Federaciji BiH je kako slijedi:

U toku protekla 24 sata vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu porastao je sa 198 cm na 356 cm i iznad je kote kada se kontinuirano obavještava stanovništvo i CZ. 

Vodostaj na rijeci Uni, na vodomjernoj stanici Bihać, porastao je za 55 cm u protekla 24 sata, i iznad je kote kada se kontinuirano obavještava stanovništvo i CZ. 

Stanje vodostaja na ostalim stanicama, koje su u nadležnosti FHMZ-a, su u stagnaciji i blagom opadanju. 

Količina padavina izmjerena na meteorološkim stanicama u BiH u protekla 24 sata: 

Drvar 52 litra po metru kvadratnom; Bihać 49; Livno 45; Nevesinje 43; Sanski Most, Trebinje 41; Kupres 40; Bosanski Novi 38; Prijedor 35; Bugojno 28; Mrkonjić Grad 27; Bileća 26; Mostar 23; Bosanska Gradiška 22; Jajce 16; Ivan Sedlo 14; Banja Luka, Zenica 12; Foča 9; Bijeljina 8; Bjelašnica 4; Doboj, Gradačac, Tuzla 3; Rudo, Sarajevo, Sokolac, Zvornik 2; Han-Pijesak, Višegrad 1 litar po metru kvadratnom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije