Napredna Bosanska Krupa počinje sa selekcijom otpada

Radiosarajevo.ba
Napredna Bosanska Krupa počinje sa selekcijom otpada
/ Foto: Krupljani.ba

Jučer je u Bosanskoj Krupi, uz prisustvo velikog broja građana i predstavnika političkog i javnog života Općine i Unsko-sanskog kantona (USK), svečano ozvaničen početak rada reciklažnog dvorišta sa otkupnom stanicom otpadnih sirovina Javnog komunalnog poduzeća (JKP) "10. juli". 

Njegova realizacija je omugućena sredstvima koje je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a dodijelilo najboljim projektima iz tamošnjih općina, koji će se finasirati iz ekoloških naknada. Jedan od njih bio je i projekat JKP "10. juli" pod nazivom "Selektiranje otpada - eko budućnost", za koji su obezbjeđena sredstva u visini od 29.000 KM, navodi Fena.

Projekat od početka naredne sedmice građanima omogućava otkup osam vrsta otpadnih sirovina. Bosanska Krupa je prva u USK-u i među samo nekoliko općina sa ovakvom praksom u Bosni i Hercegovini (BiH). 

Ministrica za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Sinha Kurbegović je ovaj događaj ocijenila još jednim velikim korakom na putu do evropskog načina zbrinjavanja otpada, njegove ponovne upotrebe i zaštite okoliša, najvažnijeg zadatka, kako za općinu Bosanska Krupa, tako i za cijeli Kanton. 

"Bosanska Krupa ovim projektom nije samo doprinijela zaštiti životne okoline svojih građana, nego je ispoštovala i svoje zakonske obaveze, a to je selektiranje otpada na mjestu nastanka, smanjenje količine ukupne količine otpada i smanjenje količine otpada, koji završava na deponiji", istakla je ministrica Kurbegović. 

Podršku izvornim idejama i radu započetog puta na selekciji otpada u JKP „10. Juli“ u općini Bosanska Krupa, općini koja je ranijih godina, za početak ove prakse svrstana u općine najboljih evropskih praksi i koja je nosilac prestižnog Beacon statusa, davao je općinski načelnik Armin Halitović. 

"Ovo je jedina otkupna stanica na užem i širem području. Vjerujem da će sve druge općine prepoznati ovaj projekat i krenuti u ovakvu praksu. Udružene općine bile bi značajniji faktor na tržištu, ostvarivale bi bolje i kvalitetnije cijene", načelnik Halitović.

U fotogaleriji pogledajte kako izgleda reciklažno dvorište

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije