Naplaćivanje PDV-a na vodne naknade odvest će preduzeća u stečaj

O.K.
Naplaćivanje PDV-a na vodne naknade odvest će preduzeća u stečaj

Direktori preduzeća vodovoda iz cijele BiH danas su na Sarajevu istakli kako svi imaju isti problem, a to je najava od strane Uprave za indirektno oprezivanje da će im ubuduće biti naplaćivan PDV na osnovu prihoda od vodnih naknada.

Kako je istakla direktorica VIK-a Sarajevo Azra Muzur, te vodne naknade se naplaćuju u ime drugih, a u Federaciji se 50 posto vodnih naknada prebacuje na račun Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

„Mi posebne vodne naknade knjižimo kao trošak i bez obzira jesmo li mi račune naplatili od svojih korisnika, mi te naknade moramo platiti. Zato danas ovom sastanku prisustvuju direktori vodovoda iz svih krajeva BiH“ kazala je Muzur. 

Udar na preduzeća

Zoran Popović, direktor gradskog vodovoda Banje Luke istakao je kako je prošle godine održan isti ovakav sastanak nakon što je UIO sproveo inspekciju u bijeljinskom vodovodu.

„Upućeni su i upiti nadležnim ministarstvima iz kojih su rekli da se na vodne naknade ne može naplaćivati PDV, a UIO je rekla da se PDV mora platiti. Ovo je veliki udar na sva vodovodna preduzeća“ istakao je Popović.

Direktorica Muzur kazala je kako na godišnjem nivou PDV iznosi 350 hiljada, a ako bi se PDV naplaćivao retroaktivno, taj iznosi bi se popeo na 2,5 miliona KM sa kamatama, što bi ova preduzeća odvelo u propast.

 70 posto u stečaju

Pomoćnica federalnog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hazima Hadžović kazala je kako je zahtjev vodovodnih preduzeća pobudi pažnju ministarstava, jer bi naplaćivanje PDV-a za vodne naknade mnoge odvelo u stečaj, a već 70 posto ovakvih preduzeća se nalazi pred stečajem.

„Ja vjerujem da će Upravni odbor UIO razmotriti naše zahtjeve, jer ni u regionu nema naplaćivanja PDV na vodne naknade jer je to pitanje riješeno kroz zakon o vodama. Taj zakon postoji i kod nas, ali samo se kod nas naplaćuje PDV na vodne naknade“ kazala je Hadžović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije