Napad u Mostaru zabrinuo OHR

Radiosarajevo.ba
Napad u Mostaru zabrinuo OHR


Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini je izrazio zabrinutost napadom na spomenik pripadnicima Armije RBiH ispred Gradske vijećnice u Mostaru. OHR je u pisanom saopćenju osudio upotrebu nasilja, te apelovao da se danas u gradu Mostaru, ali i cijeloj BiH, zadrži smirenost.

Eksplozija u Mostaru: Srušen spomenik Armiji BiH

Policija je odmah osigurala prostor gdje se eksplozija dogodila do jutros, kada je na lice mjesta izašao dežurni županijski tužitelj Mirko Miličević skupa s pripadnicima protueksplozijske zaštite MUP-a HNK i mostarskim policajcima.
"Očevid na licu mjesta je obavljen. Predmet našeg interesa je koja je vrsta i koja je eksplozivna naprava, a što ćemo znati tek nakon što se izvrše odgovarajuća vještačenja po nalogu Tužiteljstva", kazao je načelnik Odjela krim policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Srećko Bošnjak.

"Širenje ovakvog nasilja ne smije se dozvoliti", saopćeno je iz OHR-a.

U saopćenju se dodaje da sigurnost svakog dijela BiH mora biti prioritet za sve nadležne agencije, na lokalnom, entitetskom i državnom nivou:

"Vladavina prava mora se poštivati u Mostaru i širom BiH. Od trenutka kada je izvješteno o ovom incidentu, OHR je u kontaktu sa nadležnim agencijama za provođenje zakona i političkim liderima i koordinira aktivnosti s predstavnicima međunarodnih agencija u BiH. OHR je zadovoljan obećanjem organa vlasti da će provesti temeljitu istragu i uložiti maksimalan napor da pronađu počinioce ovog napada. OHR očekuje od lidera iz svih oblasti političkog i etničkog spektra da konstruktivno reagiraju i pridruže se u osudi ovog napada i svih aktivnosti i izjava kojim se u Mostaru i drugim dijelovima BiH dižu tenzije.

Građani u Mostaru i cijeloj BiH, koji ispravno razmišljaju, suglasit će se da se ne smije dozvoliti da bezobzirni i kukavički napadi ugroze proces kreiranja funkcionalnog i integriranog Mostara, što je od suštinskog značaja za poslijeratni oporavak Bosne i Hercegovine.“

Pored OHR-a, jutrošnju eksploziju su osudili i politički čelnici Mostara, kao i predstavnici stranaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije