Napad na Šteficu Galić 'lakši prekršaj'

Radiosarajevo.ba
Napad na Šteficu Galić 'lakši prekršaj'

U Ljubuškom je u srijedu navečer fizički napadnuta Štefica Galić, supruga pokojnog Nedeljka Galića i urednica portala Tacno.net. Napadu je prethodilo prikazivanje filma "Neđo od Ljubuškog", protiv kojeg su se pobunile hrvatske braniteljske udruge. 

U Ljubuškom pretučena supruga Neđe Galića
Nepoželjan film o čovjeku koji je spašavao susjede?

„Sinoć iza 22 sata na Trgu sv. Ante desio se prekršaj protiv javnog reda i mira u kome su sudjelovale dvije žene“, rekao je glasnogovornik MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona Damir Čutura. 

'Tukla ju je žena'
Na pitanje kako da Štefica Galić kojoj su stizale prijetnje i prije prikazivanja filma nije imala zaštitu, Čutura je rekao da nije upoznat o prijetnjama gospođi Galić

PU Ljubuški zaprimila je prijavu da su zbog lakših tjelesnih ozljeda u Domu zdravlja Ljubuški pomoć zatražile dvije žene, Š. G. (49) iz Ljubuškog i V. D. (56). Kako je Čutura rekao, obrada ovog slučaja je u toku i ne zna se da li će biti završena u toku dana. On je slučaj ocijenio kao lakši prekršaj protiv reda i mira koji su mediji "napuhali"

Prema navodima novinara Tacno.net Amera Bahtijara, gđu Galić je nešto iza 22 sata, dok je šetala rutom od svoje kuće do samostana na Humcu, presrela grupa ljudi i pretukla je. Kako su kazali u redakciji ovog portala, presrelo ju je više osoba, a tukla ju je jedna žena. 

„Bila je to klasična 'sačekuša'. Znali su tačno kuda će naići, a dok su je tukli, citirali su navode iz teksta izvjesnog Ivana Filipčića, nedavno objavljenog na portalu Poskok.info. Filipčić u tekstu Nedeljka Galića naziva malim beznačajnim čaršijskim fotografom i sitnim doušnikom“, ispričao je za Radio Slobodnu Evropu Bahtijar.

Štefica je nakon napada zatražila medicinsku pomoć te je cijeli događaj prijavila policiji. 

Kulminacija nakon filma
Udruge proistekle iz domovinskog rata protestirale su zbog prikazivanja filma 

Štefica je supruga pokojnog Nedeljka Galića, Ljubušaka koji je ove godine posthumni dobitnik Nagrade "Duško Kondor" za građansku hrabrost, podsjetila je novinska agencija Fena

Nedeljko je tokom 1993. pomagao svojim sugrađanima Bošnjacima da napuste Ljubuški i izbjegnu ratne strahote. Svih godina nakon rata susretali su se s osudom Ljubušaka zbog toga, a sve je kulminiralo u ponedjeljak kada je u općinskoj vijećnici Ljubuškog prikazan film o Neđi Galiću "Neđo od Ljubuškog", autorice Svetlane Broz. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije