Namirnice skuplje u BiH nego u Nizozemskoj

Radiosarajevo.ba
Namirnice skuplje u BiH nego u Nizozemskoj

Bruto dohodak građana u Nizozemskoj jeste 2,200 eura. U Bosni i Hercegovini bruto prosjek mjesečne plate je negdje oko 600 eura.

Istovremeno, kako su istraživali na portalu Namirnice.ba, cijene (pojedinih) životnih namirnica u našoj zemlji skuplje su nego u Nizozemskoj.


Prema uspoređenim cijenama – Sarajevo vs Amsterdam – skuplji su brašno, ulje, kafa, majoneza...

Ipak, prije nego vas obuzme osjećaj da vam se opet servira dokaz da živite u zemlji gdje logika prestaje, pročitajte nekoliko jednostavnih ekonomskih objašnjenja portala Namirnice.ba zašto su cijene hrane u BiH veće od cijena u EU, konkretnije u Amsterdamu, koji je i inače jako skup grad za živjeti.

Naša zemlja nije stabilno, a kamoli privlačno tržište. Veliki brendovi ne žure svoje proizvode plasirati na naše tržište iako nam se čini da ih ima mnogo. Većina velikih imena u industriji hrane, proizvode plasira preko nekih (manje-više) domaćih kompanija, koji postaju njihovi distributeri po jako teškim uslovima.



Takvo uslovljavanje znači da žele izbjeći svaki mogući rizik od gubitka novaca, što znači da im tržište jednostavno nije privlačno i bili prisutni tu ili ne, ne pravi neku veliku razliku.

U EU je druga priča. Ogromno slobodno tržište, relativno bogato stanovništvo su već dovoljni razlozi da se sva energija velikih proizvođača usmjeri upravo tu.

Međutim, to znači i mnogo kvalitetne konkurencije. Zbog svih tih faktora, plus faktori navike potrošača ili tradicije, cijene npr. Milke, Nutelle ili Nescafe su niže na tržištu EU nego kod nas.

Čini se, što ste bogatiji, to vam se više ugađa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije