Nakon više od 60 godina kreće obnova tramvajske pruge od Marijin-Dvora do Ilidže

5
Radiosarajevo.ba
Nakon više od 60 godina kreće obnova tramvajske pruge od Marijin-Dvora do Ilidže
Foto: Vlada KS-a / Potpisivanje ugovora

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je danas ugovor sa konzorcijem dvije firme iz Kine - China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group, koje će raditi na rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 20,4 miliona eura.

Kako je istaknuto nakon potpisivanja ugovora, projekt rekonstrukcije je podijeljen na šest funkcionalnih cjelina i njime je predviđena rekonstrukcija pruge od Marijin-Dvora do Ilidže, ukupne dužine od 21,4 kilometra.

"Ovo je veliki dan za Sarajevo, jer nakon više od 60 godina prvi put se kompletna pruga Marijin-Dvor - Ilidža obnavlja. Današnje potpisivanje ovog važnog ugovora dokaz je da nastavljamo ispunjavati obećanja koja smo dali i da ćemo kontinuirano raditi u interesu svih građana na stvarnom poboljšanju javnog gradskog prijevoza", rekao je ministar Šteta i dodao da će izvođač radova u posao biti uveden najdalje 28 dana od dana potpisa ugovora.

Firme koje će raditi na rekonstrukciji sarajevske pruge su do sada bile angažovane na velikim projektima širom svijeta i obje u svojim portfolijima imaju značajan broj referenci kada je riječ o izgradnji zahtjevnih željezničkih projekata.

Sredstva za realizaciju projekta obnove pruge obezbijeđena su putem zajma kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), po čijim pravilima se vršila procedura izbora izvođača radova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije