Nakon vandalskog čina u Sarajevu, oglasili se iz Delegacije EU

7
Radiosarajevo.ba
Nakon vandalskog čina u Sarajevu, oglasili se iz Delegacije EU
Foto: Večernji.ba / Potrgana zastava u Sarajevu

Nepoznati vandali sinoć su potrgali zastavu Europske unije sa Ambasade Republike Hrvatske (hrvatsku zastavu nisu dirali) koja se nalazila iznad ulaza u konzularni odjel Ambasade.

Ambasada Republike Hrvatske, dodajmo, nalazi se u poslovnoj zgradi u strogom centru grada na Trgu djece Sarajeva. Cijeli taj prostor, koji je u blizini Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva BiH, pokriven je nadzornim kamerama.

"To se dogodilo između 23 sata i ponoći. Zastava EU je potrgana, a hrvatska zastava koja je također istaknuta ostala je netaknuta. U kontaktu smo s policijom i u ovom trenutku nemamo više saznanja", kazao je hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić.

A, maločas je stigla i prva poruka iz Delegacije EU u našoj zemlji.

"Delegacija najoštrije osuđuje uništavanje zastave EU na prostorijama Hrvatske ambasade u BiH", napisali su.

Dodali su kako pozivaju organe reda da sprovedu brzu istragu i odgovorne za ovaj vandalski čin izvedu pred lice pravde.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je osudila ovaj vandalski čin:

"Ovaj vandalski čin kojeg su počinili pojedinci za nas je neprihvatljiv, ne predstavlja stav većine građana naše zemlje i za njega nema mjesta u Bosni i Hercegovini.

Naše čvrsto i strateško opredjeljenje je članstvo u Evropskoj uniji, ali i unapređenje izgradnje dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom na bazi uvažavanja i razumijevanja. Očekujem od nadležnih istražnih organa u Bosni i Hercegovini da što prije rasvijetle ovaj nemili događaj" kazala je Turković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije