Nakon uklanjanja crkve iz dvorišta nane Fate, počele pripreme za izgradnju nove

2
Radiosarajevo.ba
Nakon uklanjanja crkve iz dvorišta nane Fate, počele pripreme za izgradnju nove
FOTO: AA / Rušenje nelagalno izgrađene crkve

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić pokrenuo je danas, po blagoslovu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, inicijativu za izgradnju sabornog hrama i centralnog spomen-obilježja za, kako je navedeno, žrtve genocida nad srpskim narodom općine Bratunac i srednjeg Podrinja u 20. vijeku, saopćeno je iz Rankićevog kabineta.

Rankić je najavio donošenje odluke o izmjeni Regulacionog plana za naseljeno mjesto Bratunac, gdje će biti izgrađen pomenuti hram i obilježje.

"Hram će biti izgrađen u centralnom dijelu ovog mjesta i predstavljaće svojevrsni spomenik svim našim mučenicima postradalima, koji su ubijeni samo zato što su bili pravoslavni Srbi, i biće simbol vaskrsenja srpskog naroda", dodaje se u saopćenju.

U saopćenju još piše da je nakon uklanjanja pravoslavnog hrama Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u Konjević Polju, na ovom području, a i šire, došlo do ogorčenja naroda i do potencijalnih međunacionalnih tenzija, a da su svemu tome doprinijele i izjave bošnjačkih političara.

"Euforija i oduševljenje zbog rušenja pravoslavnog hrama nije pravi način odnosa prema ovoj delikatnoj situaciji. Pravi izazov je zajedno izgrađivati i služiti napretku, a ne rušiti, a naročito ne vjerske objekte", istakao je Rankić.

On naglašava da su ovi događaji osnažili i ujedinili srpski narod u borbi za istinu i pravdu.

"Svi ćemo zajedno izgraditi novi hram koji će vaskrsnuti na ljubavi, jedinstvu i ponosu srpskog naroda i koji niko neće moći srušiti", poručio je bratunački načelnik i dodao da ga posebno raduje činjenica da se nakon subotnjeg događaja u Konjević Polju javio veliki broj ljudi koji žele da poklone svoje zemljište za gradnju hrama na novoj lokaciji, ali i da pomognu na svaki drugi način.

Zahvaljujući svima, Rankić je saopćio da je za izgradnju hrama jutros dobio blagoslov od mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i da se u realizaciju kreće od ovog trenutka.

"Jutros je općina Bratunac otvorila namjenske račune za uplatu sredstava, te svako ko želi da pomogne, može to učiniti direktno uplatom na račun, kampanjom prikupljanja sredstava, širenjem informacija o izgradnji hrama, donatorskim večerima, kreiranjem trajnih naloga ili na način koji smatra svrsishodnim kako bi se u realizaciju ove Bogom nadahnute i blagoslovene izgradnje krenulo što prije", poručuje Rankić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije