Nakon turbo-folka, na red došle bh. vehabije

Radiosarajevo.ba
 Nakon turbo-folka, na red došle bh. vehabije

Nakon (dokumentovane) putešestvije po Srbiji i priče o Srbiji i turbo-folku kao smeću od muzike, novinar Thomas Morton i njegov „Poročni vodič za Balkan“ posjetili su Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo koje je opisao kao „Hoganovu aleju 1990“.

Morton, u skladu sa nedavnim događajima, centralno mjesto u ovoj priči daje islamu i njegovom praktikovanju u BiH. On napominje da su većina muslimana u Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini, zapravo „muslimani petkom“ (friday Muslims). Muškarci piju i nisu bradati, žene nose džins, a atmosfera je opuštena.

Mega-Fahd-džamija

Ali, kako su za vrijeme posljednjeg rata arapske zemlje pomagale pojedinim strukturama u BiH, njihov novac ojačao je (politički) arapski uticaj u zemlji, podsjetio je Morton. Kako bi svojim gledateljima dodatno dočarao o čemu to on govori, ako je situacija u većini BiH opuštena, Morton je posjetio džamiju Kralja Fahda.


„Ova mega-džamija izgrađena je u potpunosti od arapskog novca. Smještena je na tlu Ambasade Saudijske Arabije, što u osnovi znači da se džamija nalazi u Saudiji“, pojasnio je Morton i dodao da su „likovi u ovom području nešto drugačiji od kongregacije u centru Sarajeva“.

Muškarci u okolini džamije nose brade, a žene nikab. Morton je razgovarao i sa jednim od uposlenih u džamiji, koji mu je kazao:

Ljudi u BiH ne poznaju islam. Nije nam teško vjerovati i praktikovati din, teško je sa okolinom koja je puna predrasuda prema nama“.

U tom smislu, Morton nije mogao a da ne posjeti Gornju Maoču, „evropski Afganistan“. Lokalni Mortonov pomagač, Elvis, čak je i proveo neko vrijeme družeći se sa pripadnicima vehabijskog pokreta iz G. Maoče.

Kamenje u Maoči

Međutim, u Gornjoj Maoči Morton nije dočekan domaćinski. I njega i Elvisa su otjerali iz sela, poručivši im da se mogu vratiti samo onda kad požele biti muslimani koji će živjeti i vjerovati u Gornjoj Maoči. Kako su vehabijski poglavari Gornje Maoče u jednom trenuku posegli za kamenjem, ekipa CNN-a užurbano je napustila selo i nije stala sve do srpskog groblja koje se nalazi u blizini, gdje su se odmorili.

No, nešto kasnije, razgovarajući sa komšijama vehabija koje su govorile o vehabijama u Maoči, Morton je u jednom trenutku i sam rekao kako počinje gajiti simpatije prema, citiramo, „luckastim vehabijama“ iz BiH.

A onda je došao Mevlid Jašarević i napao Ambasadu SAD u Sarajevu.

„To nisam očekivao“, priznao je ozbiljnim glasom na kraju dokumentarca Morton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije