Tegeltija već danas počinje konsultacije sa strankama o imenovanju Vijeća ministara

Radiosarajevo.ba
Tegeltija već danas počinje konsultacije sa strankama o imenovanju Vijeća ministara
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija podnio ekspoze pred Parlamentom BiH

Nakon što je jučer dobio povjerenje većine u Parlamentu, novi predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, najavio je da će danas početi konsultacije sa strankama koje čine koaliciju na državnom nivou o budućim ministrima i njihovim zamjenicima u novom sazivu Državne vlade. Konsultacije će početi u 11 sati, a bit će nastavljene u ponedjeljak, 9. decembra.

Novi predsjedavajući kazao je kako će proces imenovanja državne vlasti bit okončan do kraja mjeseca.

Potvrđeno: Parlament BiH potvrdio imenovanje Zorana Tegeltije

„Koliko sam informiran, definirana su dva okvirna datuma za rad Parlamenta do kraja ove godine, a to je 18. i 23. decembar. Što se mene tiče, ja ću biti spreman za bilo koju od tih sjednica“, rekao je Tegeltija.

Izrazio je očekivanje da će do sredine iduće sedmice obaviti potrebne konsultacije.

„I očekujem od stranaka da dostave prijedloge kandidata jer je potrebno određeno vrijeme da bi se izvršile sve provjere“, rekao je Tegeltija.

Ocijenio je da se unutar političkih partija manje-više već znaju imena kandidata za ministre i zamjenike ministara.

„Potpisani su principi lidera političkih partija koje čine kostur parlamentarne većine, koja me podržala i koja će podržati sastav Vijeća ministara. U aneksu tih principa su definirani resori i ministarska i zamjenička mjesta koja pripadaju pojedinim političkim partijama“, kazao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije