Šamari, uvrede i bacanja zastava: Pročitajte zaključke dramatične sjednice NSRS-a

Radiosarajevo.ba
Šamari, uvrede i bacanja zastava: Pročitajte zaključke dramatične sjednice NSRS-a
Foto: RTRS / Ilustracija

Narodna skupština RS je na devetoj posebnoj sjednici sa 52 glasa za i tri protiv usvojila je Zaključke u vezi Informacije o dokumentu Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH u novembru.

Milorad Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku

Usvojeni su Zaključci klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza, Socijalističke partije, Demokratskog saveza, Narodnog demokratskog pokreta i Ujedinjene Srpske.

Posebnu sjednicu obilježila je burna rasprava o kojoj više možete pročitati OVDЈE.

Skandal u Skupštini RS: Ministar policije Lukač ošamario Draška Stanivukovića

Zaključci NSRS:

1. NSRS razmotrila je i primila k znanju Informaciju o dokumentu Program reformi BiH.

2. NSRS prihvata opredjeljenje iz Programa reformi BiH da taj program ne prejudicira odluku o članstvu, to jeste da se ne može unaprijed odlučivati o članstvu u NATO, čime se prekida dosadašnji kontinuitet opredijeljenosti BiH za punopravno članstvo.

3. NSRS smatra da dokument Program reformi BiH ni po čemu nije raniji tekst Godišnji nacionalni program - takozvani ANP, jer se tako ne zove i ne može poslužiti kao osnov za aktiviranje bilo kakvih procesa osim saradnje i partnerstva sa NATO. Odbacuje se bilo kakvo drugo tumačenje i tretiranje ovog dokumenta. Narodna skupština smatra da je Program reformi BiH u okvirima Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

4. Program reformi BiH opredjeljuje saradnju sa NATO u domenu reformi i kao dokument ne određuje članstvo BiH u tom savezu. Odluka o eventualnom članstvu može se donijeti u skladu sa ustavnim sistemom BiH, u kome RS ima mehanizme da provede svoje stavove putem Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine, odnosno konačnom odlukom NSRS-a.

NSRS smatra da u svakom eventualnom odlučivanju u Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini, predstavnici Srba iz RS moraju da uvaže stavove ove NSRS, i referendum naroda u RS-a, te da u procesu odlučivanja bez oklijevanja upotrebe mehanizme zaštite prava i interesa RS-a.

5. NSRS potvrđujući svoju Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti od 18. oktobra 2017. godine, podsjeća na obavezu svih organa i institucija RS-a kao i svih predstavnika iz RS-a u institucijama Bosne i Hercegovine i međunarodnim organizacijama i forumima, na provođenje te Rezolucije.

Dragan Bursać / Šaka u glavu Republike Srpske

6. NS ponovo iskazuje opredjeljenje da se o eventualnom članstvu u vojnim savezima građani RS-a izjasne na referendumu, što predviđa i Rezolucija Parlamentarne skupštine BiH (Službeni glasnik BiH 25/08) u kojoj se kaže da "eventualni poziv za članstvo u NATO zahtijeva svesrdnu podršku građana".

7. NS podržava saradnju sa zemljama regiona u ekonomskim oblastima i od značaja za evropske integracije, kao i sa organizacijama i savezima u borbi protiv terorizma i drugih vidova međunarodnog kriminala.

8. NSRS sugeriše organima i institucijama BiH da ostvare saradnju sa drugim vojnim savezima na istim principima na kojima je ostvarena saradnja sa NATO savezom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije