Nakon požara: U Neumu proglašeno stanje prirodne nesreće

5
Fena
Nakon požara: U Neumu proglašeno stanje prirodne nesreće
Radiosarajevo.ba / Požar u Neumu

Neumski načelnik Dragan Jurković donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Općine Neum.

Odluka je donešena zbog velikog požara koji je poharao zaleđe općine Neum od 2. augusta, a na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, saopćeno je iz Ureda načelnika.

"Ovom Odlukom proglašava se stanje prirodne nesreće uzrokovano velikim požarom otvorenog prostora, nastalog 2. augusta 2022. godine, na dijelu područja Općine Neum, i to za naseljena mjesta: Podžablje, Broćanac, Praovice i Prapratnica", stoji u saopćenju.

Neumsko zaleđe iz zraka: Pogledajte kako helikopteri Oružanih snaga gase požar

Neumsko zaleđe iz zraka: Pogledajte kako helikopteri Oružanih snaga gase požar

Navodi se kako su u požaru stradali brojni maslinici iz kojih su svake godine brojnim priznanjima nagrađivana maslinova ulja, ali i da je uništen veliki broj pčelinjaka i košnica te drugih kultura koje se uzgajaju na ovom području.

"Općina Neum i njezini stanovnici pretrpjeli su ogromnu štetu koja će se tek zbrajati", pojašnjeno je.

Dalje se ističe kako je smirivanje stanja na terenu nastupilo nakon puna tri dana neprestanog gašenja domaće vatrogasne jedinice, brojnih mještana, vatrogasnih jedinica iz susjednih općina i gradova i u konačnici uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH koji su na teren stigli drugi dan požara.

Načelnik općine Neum još je jednom zahvalio svim vatrogascima iz svih vatrogasnih jedinica, dobrovoljcima i mještanima, Oružanim snagama BiH i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u ovim teškim danima za tu općinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije