Nakon najave o potpunoj obustavi: BH Gas tvrdi da je snabijevanje gasom uredno

Radiosarajevo.ba
Nakon najave o potpunoj obustavi: BH Gas tvrdi da je snabijevanje gasom uredno
Nakon što su u četvrtak stigle najave da bi, zbog dugova, Sarajevo-gas Istočno Sarajevo mogao obustaviti snabdijevanje gasom, direktor BH Gasa Jasmin Salkić tvrdi da je snabdijevanje ovim energentom uredno.

Kako je navedeno u saopćenju iz njegovog preduzeća, osigurane su uredne isporuke prirodnog gasa za cijelu Federaciju Bosne i Hercegovine.

"Time će svim potrošačima biti osigurane potrebne količine ovog energenta. O pitanju daljih pregovora sa Sarajevo-gasom Istočno Sarajevo javnost će biti blagovremeno obaviještena", dodaju iz BH Gasa.

Ipak, brojni građani su zabrinuti zbog saopćenja Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo da je ovih dana isporuka gasa za glavni grad smanjena za 50 posto, zbog radova na ventilima, te da prijeti potpuna obustava isporuke naredne sedmice, o čemu smo pisali pod naslovom BiH / Isporuka gasa Sarajevu smanjena 50 posto: Najavljena potpuna obustava.

Naime, direktor preduzeća Sarajevo-gas Istočno Sarajevo Slavo Krajišnik potvrdio je da i dalje postoji problem oko dugova, te da će u narednoj sedmici najvjerovatnije morati obustaviti transport.

Ovu tematiku za Radiosarajevo.ba prokomentirao je i ministar za energiju, rudarstvo i industriju Nermin Džindić, kazavši da su kasno dobili dojavu o remontu.

"Prava adresa za ovo je uprava, odnosno direktor BH Gasa. On mora voditi računa o toj problematici i osigurati kontinuirani dotok gasa. Sarajevo Gas je poslao informaciju da radi remont, ali nažalost poslao ju je prekasno", istaknuo je Džindić.

Poduzeće iz Istočnog Sarajeva je navelo da je "dovedeno u ozbiljnu situaciju gdje je prisiljeno da obustavi daljnji transport prirodnog gasa dok se ovaj problem ne riješi", te su naveli kako BH-Gas već skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa koji se transportuje gasovodom Karakaj (Zvornik) - Starić (Kladanj) čiji je vlasnik Sarajevo-gas Istočno Sarajevo.

Prije prekida transporta gasa, kako su naveli u saopćenju, obavijestit će javnost o razlozima prekida i o svim pokušajima da riješe ovaj problem kako bi se nastavilo sa urednim snabdjevanjem prirodnim gasom.

Podsjećamo, iz ove kompanije su prije više od mjesec dana saopćili kako odgađaju najavljenu obustavu transporta gasa za narednu sedmicu pošto je BH-Gas zatražio dodatno vrijeme za izjašnjavanje o predloženom protokolu.

Iz Istočnog Sarajeva poručili: Ili poskupljenje cijena gasa ili obustava isporuke

Dokument kojim se obavještava o prekidu transporta prirodnog gasa gasovodom Karakaj-Kakanj objavio je na svom Facebook profilu zastupnik u Parlamentu BiH Saša Magazinović.

Alexander Medvedev: Građani BiH ne trebaju strahovati da će ostati bez gasa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije