Nakon katastrofalnih poplava u BiH: Meteorolozi otkrivaju šta nas čeka u narednim danima

1
Radiosarajevo.ba
Nakon katastrofalnih poplava u BiH: Meteorolozi otkrivaju šta nas čeka u narednim danima
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Kiša u Sarajevu

Nakon teških poplava i klizišta koja su pogodila Bosnu i Hercegovinu, meteorolozi iz bh. meteo službe oglasili su se s novim informacijama o vremenskim prilikama.

Iako se promjenjivo vrijeme nastavlja, glavnina padavina je, srećom, iza nas, što predstavlja olakšavajuću okolnost za područja pogođena ovim prirodnim nepogodama.

Večeras i u noći na subotu (5. oktobra) očekuje se kiša slabog do umjerenog intenziteta na sjeverozapadu i zapadu zemlje, dok će u ostatku BiH biti suho i pretežno oblačno vrijeme, s mogućnošću prolaznih padavina do 10 l/m².

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Potresni snimci poplavljenog Buturović Polja

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Potresni snimci poplavljenog Buturović Polja

U subotu, 5. oktobra, se predviđa većinom suho prijepodne, ali poslijepodne i navečer dolazi do nestabilnog vremena s kišom i pljuskovima. U nekim dijelovima zemlje, lokalno izraženiji pljuskovi mogu donijeti između 10 i 20 l/m².

Ujutro i tokom prijepodneva nedjelje (6. oktobra) očekuje se slabija kiša u istočnim dijelovima zemlje, dok će u ostatku BiH biti suho i pretežno oblačno. U poslijepodnevnim i večernjim satima, padavine će prestati uz postepeno smanjenje oblačnosti.

Temperatures tokom vikenda će se kretati između 12 i 17 °C, dok se na jugu očekuje oko 20 °C. Vjetar će biti slab do lokalno umjeren, s jugozapadnim smjerom u Hercegovini i na zapadu, dok će u ostatku zemlje puhati sjeverni vjetar.

Sljedeće sedmice nastavlja se promjenjivo vrijeme, ali nakon pretežno sunčanog ponedjeljka (7. oktobra) i većeg dijela utorka (8. oktobra), od utorka navečer i tokom noći na srijedu (9. oktobra) najavljuju se nove padavine uz kišu i pljuskove. Uz više sunčanog vremena, očekuje se i toplije, s dnevnim temperaturama između 20 i 26 °C.

Iako se promjenjivo vrijeme nastavlja, glavnina padavina je iza nas. Što je olakšavajuća okolnost za krajeve pogođene...

Posted by BHMETEO.ba on Friday, October 4, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije