Nakon hapšenja: Islamska zajednica u Australiji suspendirala muftiju Bekrića

5
Radiosarajevo.ba
Nakon hapšenja: Islamska zajednica u Australiji suspendirala muftiju Bekrića
Foto: Islamska zajednica / Jasmin ef. Bekrić i Scott Morisson

Izvršni odbor Islamske zajednice Bosne i Hercegovine u Australiji oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom hapšenja muftije Jasmina ef. Bekrića u ovoj zemlji, što je izazvalo dosta pažnje u Bosni i Hercegovini i bosanskohercegovačkoj dijaspori.

Bekrić je, kako je ranije objavljeno, uhapšen u državi Novi Južni Wels nakon što je pokrenuta istraga jer je, navodno, bio umiješan u zloupotrebu novca koji je dat u dobrovoljne svrhe.

"Dana 1. oktobra imam ABHIS u džemtu Smithfieldu Jasmn ef. Bekrić priveden je i optužen od strane policije Novog Južnog Velsa (NSW). Imam je nakon nekoliko sati provedenih u policijskoj stranci Bankstown pušen kući", navodi se u saopćenju koje potpisuje sekretar Semir Korjenić

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Izvršni odbor Islamske zajednice je izrazio spremnost "da pruži punu podršku državnim organima u Novom Južnom Velsu za istraživanje ovog procesa".

"Izvršni odbor prihvatio je pismenu ostavku na mjestu imama ABHIS u Smithfield džamiji Jasmina ef. Bekirća i suspendovao istog sa pozicije imama u ABHIS Inc., sve do okončanja sudskog postupka", naveli su.

Također, uputili su savjet članovima "da ostanu dostojanstveni".

"I da se suzdrže od davanja komentara ili izjava na društvenim mrežama, kao i bilo kojih izjava različitim medijima u Australiji ili BiH, kako bismo omogućili svim stranama nesmetan rad vezan za ovaj slučaj", navodi se u saopćenju.

Zanimljivo je da Islamska zajednica u Australiji Bekrića ne naziva muftijom, iako je on još 2018. godine odlukom Sabora IZBiH imenovan "na dužnost muftije sa sjedištem u Australiji za područje muftiluka na kojem djeluje krovna organizacija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji".

Podsjetimo, Bekrić je uhapšen i to nakon što su tamošnje službne sigurnosti provele višemjesečnu istragu zbog zloupotrebe novca datog u humanitarne svrhe. Navodno je Bekrić zloupotrijebio 40 hiljada australijskih dolara što je oko 48.000 KM.

Tokom pretresa, službenici su oduzeli dokumentaciju relevantnu za istragu, koja će biti podvrgnuta daljem ispitivanju.

Ranije se o ovom događaju oglasila i Kancelarija reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije