Nakon 27 godina u Krajinu stigao voz iz Sarajeva

AA
Nakon 27 godina u Krajinu stigao voz iz Sarajeva
Foto: AA / Voz iz Sarajeva stigao u Bihać
Od danas su Bihać i Sarajevo nakon 27 godina opet povezani željezničkim saobraćajem. Svečani doček prvog putničkog voza, koji je na željezničku stanicu Bihać stigao u 17 sati, ispratili su brojni građani i novinari.

U vagonima talgo, u vozu je stigao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Selmo Cikotić, savjetnik Bakira Izetbegovića, Enis Đapić, generalni direktor i predsjednik Uprave Željeznica FBiH, i Dragan Savanović, direktor Željeznica Republike Srpske. Njih su na stanici u Bihaću dočekali Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona, i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, nakon čega je u prostorijama stanice održana konferencija za medije.

Krajina je od danas sastavni dio transportnih tokova Federacije BiH. Talgo voz koji je danas u 17 sati stigao na željezničku stanicu Bihać, označio je početak jedne nove politike i odnosa prema zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, ali i odnosa na relaciji Sarajevo – Banja Luka, istaknuto je na konferenciji za medije, koja je održana u Bihaću.

"Vrijednost ovog projekta iznosi 2,8 miliona konvertibilnih maraka, od čega je 2,3 miliona konvertibilnih maraka obezbijedila je Vlada Federacije BiH. Ovim smo sačuvali sva radna mjesta u poslovnom području Bihać i stvorili uslove za otvaranje novih radnih mjesta u Unsko-sanskom kantonu. Za pokretanje voza smo koristili domaću električnu energiju, čime smo pospješili rad oba dijela elektroprivrede koje su uvezane na ovoj mreži. Pored toga, korištenjem električne energije za pogon voza mi čuvamo prirodne ljepote, a ključni benefit ovog projekta je to što je ovim obogaćena turistička ponuda BiH i Unsko-sanskog kantona", istakao je Enis Đapić, generalni direktor i predsjednik Uprave Željeznica FBiH.

Ljudi imaju potrebu da putuju i povezuju se, a upravo ova linija ima za cilj da im to omogući, istakao je Dragan Savanović, direktor Željeznica Republike Srpske (ŽRS). Savanović je izrazio nadu da će i susjedna Republika Hrvatska omogućiti otvaranje i pokretanje drugog dijela Unske pruge, koji vodi prema Jadranu.

"Unska pruga je zaslužila da se ponovo stavi u funkciju zbog prelijepih pejzaža prirode i rijeke Une koji se mogu vidjeti dok se njome putuje. Nadam se da će u narednom periodu i predstavnici željeznica održati ovu liniju kako ona više nikada ne bi bila ugašena, te da će susjedna zemlja prepoznati značaj ove pruge i da će se obnoviti veze i pokrenuti vozovi prema lukama srednjeg Jadrana i na taj način omogućiti kako stanovništvu tako i privredi da osjeti sve blagodati koje željeznički transport pruža", kazao je Savanović.

Enijad Osmančević iz Busovače proveo je cijeli put od Sarajeva do Bihaća u talgo vozu i gledao ljude kako tokom cijelog putovanja izlaze sa porodicama i dočekuju voz, mašući njegovim mašinovođama i putnicima što, prema njegovim riječima, ulijeva novu nadu u prosperitet i napredak cijele zemlje.

"S obzirom na to da je ovo bila promotivna vožnja, stajali smo na više mjesta. Između ostalog, u Doboju, Banjoj Luci i Bosanskoj Krupi, pa ne znam da li su to prava mjesta i stanice gdje voz koji saobraća na ovoj liniji inače i staje ili je to bilo samo za ovu priliku. Voz je dosta komforan i dobar. Posjeduje wi-fi i mjesta na kojima možete puniti vaše pametne telefone. Usluga je vrlo dobra. U vozu imate priliku da se osvježite ili ručate i mogu kazati da sam zadovoljan onim što sam vidio", kazao je Osmančević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije