Nakon 2 godine okončan dokazni postupak protiv Turkovića

Radiosarajevo.ba
Nakon 2 godine okončan dokazni postupak protiv Turkovića

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je svjedočio Nermin Hukić, svjedok odbrane, čime je nakon skoro dvije godine okončan dokazni postupak protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića, čiji se pojedini članovi terete za monstruozne likvidacije, međunarodnu trgovinu drogom, pljačku 2,5 miliona KM iz Cargo centra Sarajevskog aerodroma, otimanje dionica Fabrike čarapa "Ključ" te za pranje novca.

Familijarne veze

Svjedoka Hukića pozvao je advokat Fahrija Karkin te ga pitao poznaje li Zijada Turkovića i u kakvim je odnosima s njim. Svjedok je kazao da su familija, da su se ponekada sretali, ali slučajno te da se nisu družili i da nikada nije imao problem s njim i da mu nije prijetio. Naveo je da je problem imao sa zaštićenim svjedokom Isljamom Kalenderom te da mu je on dizao auto uzrak i bacao bombe na kuću, piše Avaz.

Suđenju je danas prisustvovala i supruga prvooptuženog Šejla Turković. Podsjećamo, osim Turkovića, u ovom predmetu optuženi su i Saša Stjepanović, Milenko Lakić, Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović i Fadil Aljović. Suđenje je počelo 6. septembra 2011. godine.

„Svjedočio sam protiv Ferida Okića, Isljama Kalendera i drugih u predmetu koji se vodio protiv njih zbog ubistva Faika Kalendera u Sarajevu. Od tada su počeli moji problemi s Kalenderom. S Faikom, koji je bio moj dobar prijatelj, na benzinskoj pumpi "Mujić" rastao sam se pet minuta prije nego što je ubijen na Alipašinom Polju. Tada me je Kalender nazvao iz zatvora i pitao: “Ko ga ubi?"

No, tužiteljica Diana Kajmaković podsjetila ga je da su njegov brat Elvir i otac Husein davali izjavu u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i na tragediju od 2006, kada je poginula svjedokova sestra.

Bio u zatvoru

„Vaš otac i brat dali su u SIPA-i iskaz i da je dva dana nakon što je poginula vaša sestra, Turković naoružan došao u kuću i prijetio zbog duga koji imate prema njemu od 30.000 eura. Oni su kazali da vam je Kalender tada pomagao, jer je dao taj novac za vas. Zato se vaš brat i otac nisu pojavili danas (jučer, op. a.) da svjedoče“, navela je tužiteljica Kajmaković.

Ona je podsjetila svjedoka da je i on od 2008. do 2012. godine bio u zatvoru zbog droge.

Nakon svjedočenja ovog svjedoka te ulaganja dodatnih dokaza, predsjedavajući Sudskog vijeća Izo Tankić objavio je da je dokazni postupak okončan. Tužilaštvo će završne riječi iznijeti 16. avgusta, a odbrana 4., 5. i 6. septembra ove godine. Nakon toga će uslijediti izricanje presude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije