VMBiH / Najviše Pakistanaca i Iranaca: U BiH u 2018. nezakonito ušlo 21.163 migranata

05. 11. 2018. u 17:38:00 Fena

Shares: 48

Vijeće ministara BiH razmotrilo je i usvojilo Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, te zadužilo Ministarstvo sigurnosti BiH da prati situaciju i redovno izvještava Vijeće ministara BiH.

Na sjednici je usvojena Informacija o primopredaji kasarne "Ušivak" u Hadžićima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Jačanje državne granice, uz angažman dodatnih 180 policajaca, kako je rečeno na sjednici, dovelo je do spriječavanja i smanjivanja nezakonitog ulaska migranata u BiH.

Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 4. novembra ove godine prijavljeno je 21.163 nezakonitih migranata, a namjeru za azil izrazilo je njih 19.986, ali su zahtjev za azil podnijela 1.314 migranta.

Najviše migranata došlo je iz Pakistana (6.910), Irana (3.373), Sirije (2.529), Afganistana (2.431), Iraka (1.874) i Libije (760).

MUP RS-a će Graničnoj policiji BiH uputiti dodatnih 40 policijskih službenika koji će, u dogovoru sa Graničnom policijom BiH, biti raspoređeni na najkritičnijim dijelovima istočne granice BiH. Migranti, njih oko 500, koji se već nalaze na području Unsko-sanskog kantona će u vrlo kratkom roku biti postupno smještani u prostore kompanije "Bira", koje će služiti kao prihvatni centar za migrante. međunarodna organizacija za migracije (IOM) će u narednom periodu raspisati odgovarajuće tendere na koje se može prijaviti Crveni križ Mostar, te u skladu sa proisima aplicirati za neophodna sredstva.

Prema Informaciji o stanju o oblasti migracija, prioriteti BiH u oblasti migracija ostaju jačanje Granične policije BiH s ciljem bolje kontrole granice i sprečavanja nezakonitih ulazaka, jačanja kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije Ministarstva sigurnosti BiH, realizacija sporazuma o readmisiji i jačanje readmisijskih kapaciteta, jačanje kapaciteta u području azila i intenziviranje borbe protiv krijumičarenja migrantima.

U nekadašnjoj kasarni "Ušivak" u Hadžićima kod Sarajeva 24. oktobra pušten je u rad prihvatni centar za migrante, kapaciteta 400 osoba, navodi se u saopćenju.

NEMA KOMENTARA