Najviše azilanata iz Modriče, Odžaka i Gradačca

Radiosarajevo.ba
Najviše azilanata iz Modriče, Odžaka i Gradačca

Bosna i Hercegovina se u Evropskoj uniji smatra zemljom čiji građani niti po jednom osnovu ne ispunjavaju uslove za dodjeljivanje međunarodne zaštite pa su stoga svi pokušaji građana Bosne i Hercegovine da zatraže azil u zemljama Evropske unije unaprijed osuđeni na neuspjeh. 

Moguće ponovno uvođenje viznog režima
 
Ovo upozorenje upućeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH, u povodu iznenadnog povećanja broja građana BiH koji su u zemljama Evropske unije zatražili azil i time povrijedili obaveze naše zemlje preuzete prilikom stupanja na snagu bezviznog režima.
 
- Primamljive i lažne ponude pojedinaca i organizacija za organizovanjem putovanja i dobijanje azila u zemljama Evropske unije su samo kriminalna aktivnost kroz koju oni žele ostvariti nezakonitu zaradu, naglašavaju iz ovog ministarstva.
 
Građani koji prihvate ovakve ponude na kraju će samo pretrpjeti štetu i biti izloženi kaznenim mjerama Evropske unije i zabranama ponovnog ulaska na duži period. Stoga, Ministarstvo sigurnosti BiH upozorava građane BiH da ne prihvataju ovakve ponude i da se ne uključuju u aktivnosti koje za posljedicu mogu imati samo njihovu krivičnu, materijalnu i moralnu odgovornost i koje mogu stvoriti neprijatnosti ostalim građanima i narušiti ugled Bosne i Hercegovine. 
 
U cilju sagledavanja stanja na terenu i u cilju pronalaženja rješenja koja će prevenirati buduća nepoštivanja pravila bezviznog režima i organizovanog kršenja njegovih pravila, te uključivanja lokalnih vlasti u rješavanje problema, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović posjetit će sutra općine Modriča, Gradačac i Odžak, gdje će razgovarati s predstavnicima lokalnih vlasti i zajednica iz kojih je veći broj građana otputovao u zemlje Evropske unije i zatražio azil. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije