Najteža situacija na Ilidži

Radiosarajevo.ba
Najteža situacija na Ilidži


Voda se, prema posljednjim informacijama Federalne uprave civilne zaštite, izlila iz korita rijeka na području sarajevskih općina Ilidža, Vogošća i Novi Grad.

Sinoć je voda na području Novog Grada poplavila podrumske prostorije pojedinih kuća. Stanari ne žele evakuaciju, a ekipe Civilne zaštite su stavljene na raspolaganje i na terenu su, za slučaj evakuacije i hitnih intervencija, javlja Fena.

Na području Ilidže stanje je teško na sastavima rijeke Bosne i Zujevine u Gladnom polju, u ul. Plantaže, te u Mjesnoj zajednici Osijek, u ul. Bregovi. I na tom području se dežurne ekipe Civilne zaštite i vatrogasci pripravni u slučaju evakuacije i drugih hitnih intervencija.


Trebinjci u borbi sa nabujalom vodom, foto: Trebinjedanas.com

U Trebinju je tokom protekle noći pao 41 litar kiše po kvadratnom metru, a protok vode na brani Gorica jutros iznosi 255 kubnih metara po sekundi.

Iz trebinjskog Vodovoda je saopćeno da je zbog obilne kiše došlo do neznatnog zamućenja vode za piće, pa se potrošačima savjetuje da vodu prokuhavaju prije upotrebe.


Poplava u Srebrenici, foto: Istocnabosna.com

Nabujala Križevica poplavila je nekoliko kuća u srebreničkom naselju Plavi Most nakon što se izlila iz korita zbog obilne kiše i otapanja snijega, javlja Srna.

Kiša je tokom večeri prestala padati na ovom području i ne očekuje se dalji porast vodostaja Križevice i njeno dalje izlivanje. Ovo naselje poplavljeno je i krajem maja prošle godine kada je vodena bujica odnijela jednu novu kuću i pričinila veliku štetu mještanima.

Iz Federalne uprave civilne zaštite za naš portal su rekli da je u Kantonu Sarajevo najteža situacija na Ilidži i u mjestu Dobroševići. U Zeničko-dobojskom kantonu vodostaj rijeka je u opadanju u odnosu na jučerašnji dan, a u Tuzlanskom je najteža situacija u Općini Gračanica gdje se izlila rijeka Spreča koja je poplavila deset do petnaest hektara obradive površine. U Hercegovačko-neretvanskom kanotnu stanje je normalno osim u Općini Stolac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije